-->
Jumat, 22 Januari 2016

Resepi Biskut Lidah Kucing Pelangi Yang Sedap Anti Gagal

Resepi Biskut Lidah Kucing Pelangi Yang Sedap Anti Gagal
Resepi Biskut Lidah Kucing Pelangi - Lihatlah lidah kucing yang berwarna-warni ni.. comelkan..?
Warna pelangi yang indah dan menceriakan. Kalau lah lidah kucing benar-benar warna pelangi begini, aduh.. bagaimanlah kan.. tapi kalau Allah nak jadikan tak ada sesuatu yang mustahil..

Resepi lidah kucing ni sepertimana yang ita tahu berasal dari Indonesia. Ianya telah popular di sana beberapa tahun yang lalu. Kini barulah ianya di perkenalkan dan mula mendapat tempat di hati rakyat Malaysia. Keunikan warnanya yang ceria, memang menampan hati mereka yang memandangnya terutamanya kanak-kanak.

Biskut comel pelangi ini amat sesuai di hidangkan di hari lebaran yang bakal kita sambut nanti. Pada ita ianya juga sesuai di jadikan buah tangan untuk majlis khatam Al Quran, majlis berkhatan, potong jambul atau majlis hari ulang tahun. Warnanya yang ceria itu mengambarkan kecerian hati kanak-kanak..

Biskut ini, cara penyediaanya hendaklah menggunakan loyang khas untuk membuatnya. Loyang yang berlekuk ini sebenarnya mempunyai pelbagai saiz dan bentuk. Ada bentuk lonjong yang macam ita gunakan ni.. ada bentuk bulat dan juga bentuk hati. Terpulanglah kepada kita bagaimana cara kita ingin ianya terhasil.

Loyang ini boleh di dapati di kedai-kedai menjual bahan kek atau kedai loyang. Setahu ita loyang ini di import juga dari Indonesia selaras kehadiran biskut ini  yang mula mendapat perhatian rakyat tempatan. Harga loyang berbeza-beza mengikut saiz.

Bagaimana pula rasanya?
Emmm... seakan-akan rasa biskut sempret. Rapuh dan rangup. Memang sedap dan enak untuk di nikmati

Jom kita intai-intai resepi yang ita ambil dari dapur Kak Wan

LIDAH KUCING
Resepi : Fatmah Bahlawan
Rujukan : Citarasawan 

Bahan Bahan
  • 250 gm mentega
  • 175 gm gula kastor
  • 100 ml putih telur
  • 200 gm tepung gandum
  • 50 gm tepung jagung
  • 1/4 sudu teh emplex

Pewarna merah, oren, kuning, hijau dan biru
Loyang khas lidah kucing di gris dengan sedikit mentega

Cara Membuat

Ayak tepung jagung, tepung gandum dan emplex, ketepikan

Dalam mixer pukul mentega dan gula hingga berkrim

Masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati

Masukkan tepung dan kaup balik dengan spatula hiungga rata

Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian

Letakkan pewarna untuk setiap bahagian

Masukkan dalam piping bag atau bag plastik untuk setiap warna berlainan

Potong hujung muncung bag plastik atau piping bag kecil

Paipkan atas loyang lidanh kucing mengikut corak yang di kehendaki mengikut warna pelangi

Bakar dalam oven pada suhu 150 C selama 15 ~ 20 minit

Jaga jangan sampai keperangan dan hangus kerana warnanya akan pudar dan tidak menyerlah

Biarkan sejuk sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara

Selamat mencuba

Baca juga : Resep Kue Nastar Isi Cokelat Leih Enak dan Legit

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+