BUTTER CHICKEN
Bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
(+)2 keping ayam thighs (boneless) - potong kecil-kecil
(+)2 sb butter
(+)1 sb cili merah - cincang
(+)2 chili padi - cincang
(+)1 pelepah daun kari
(+)Beberapa keping cheese
(+)230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai
(+)Secubit serbuk perasa ayam Knorr - opsyenal
(+)Garam
(+)Serbuk lada hitam
Bahan-bahan untuk di perap:-
(+)1 sk garam
(+)1/2 sb sugar
(+)2 sk serbuk kari
(+)1 sb tepung gandum
(+)1 telur
Cara-cara untuk membuatnya ialah:-
(+)Perap ayam dengan bahan perap selama 1 jam. Masak ayam sehingga kekuningan di dalam non stick pan. Angkat dan ketepikan.
(+)Panaskan kuali dengan butter. Tumis chili dan daun kari sehingga wangi. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula cheese.
(+)Masukkan Knorr chicken powder, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.
(+)Masukkan ayam tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, tambahkan sedikit gula.
RESEPI BUTTER CHICKEN YANG AMAT LAZAT - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah