-->
Senin, 11 Januari 2016

RESEPI BUTTER CHICKEN YANG AMAT LAZAT

BUTTER CHICKEN

BUTTER CHICKEN

Bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

(+)2 keping ayam thighs (boneless) - potong kecil-kecil
(+)2 sb butter
(+)1 sb cili merah - cincang
(+)2 chili padi - cincang
(+)1 pelepah daun kari
(+)Beberapa keping cheese
(+)230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai
(+)Secubit serbuk perasa ayam Knorr - opsyenal
(+)Garam
(+)Serbuk lada hitam

Bahan-bahan untuk di perap:-

(+)1 sk garam
(+)1/2 sb sugar
(+)2 sk serbuk kari
(+)1 sb tepung gandum
(+)1 telur

Cara-cara untuk membuatnya ialah:-

(+)Perap ayam dengan bahan perap selama 1 jam. Masak ayam sehingga kekuningan di dalam non stick pan. Angkat dan ketepikan.

(+)Panaskan kuali dengan butter. Tumis chili dan daun kari sehingga wangi. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula cheese.

(+)Masukkan Knorr chicken powder, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa.

(+)Masukkan ayam tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, tambahkan sedikit gula.


RESEPI BUTTER CHICKEN YANG AMAT LAZAT - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+