IKAN 3 RASA
Bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
[=]1 ekor ikan siakap - (boleh kukus atau goreng garam kunyit)
[=]100 ml air - boleh tambahkan air kalau nak kuah lebih (jika ikan dikukus)
[=]2 sb minyak - untuk menumis
[=]Garam secukupnya
Bahan-bahan untuk di Cincang Halus:-
[=]5 ulas bawang merah
[=]3 ulas bawang putih
[=]3 cm halia muda
[=]2 biji cili merah
Bahan-bahan untuk Dihiris Halus:-
[=]1/2 kuntum bunga kantan
[=]2 helai daun limau purut
[=]4 - 5 biji cili padi
Bahan-Bahan untuk Sos:
[=]2 sb cili kisar
[=]1 sb sos tomato
[=]2 sb sos cili
[=]2 sb sos plum - guna sos ikan
[=]1 sk kicap manis
[=]1 sb jus limau nipis/lemon
[=]2 sb gula pasir
Cara-Cara untuk menyediakan ialah:-
[=]Sediakan kukusan. Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit. Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air. Kukus hingga ikan masak.
[=]Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan bahan cincang selama 1 minit.
[=]Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili agak masak sebelum dimasukkan bahan-bahan sos lain yang telah disatukan dalam mangkuk. Kacau rata rata.
[=]Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam secukup rasa. Masak hingga kuah pekat sedikit.
[=]Tuangkan ke atas ikan yang telah dikukus atau yang telah digoreng.
[=]Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih panas panas.
RESEPI IKAN 3 RASA YANG TERAMAT SEDAP - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah