Kek Keju Black Forest
Bahan-Bahan:
Bahan A :
- 200gm biskut digestive | dihancurkan
- 125gm mentega tanpa garam
- 1 sudu teh coklat Emulco
- Bahan B:
- 200ml krim putar
- 250gm krim keju
- 165gm gula kastor
- 1 biji lemon | ambil airnya
Bahan C :
- 100ml air
- 15gm gelatin
- *dididihkan sehingga gelatin mencair dan disejukkan
Bahan D :
- 1 tin air sirap ceri
- 1 sudu teh gelatin
- *dididihkan sehingga gelatin hancur
Cara Membuat Kek Keju Black Forest
- Cairkan mentega dan masukkan coklat Emulco.
- Masukkan biskut yang telah dihancurkan dan gaulkan sehingga sebati.
- Tekan dalam acuan 8×8 dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit. Ketepikan.
- Pukul krim putar hingga pekat dan ketepikan.
- Pukul krim keju bersama gula hingga kembang kemudian masukkan jus lemon.
- Gaulkan rata kemudian tuangkan ke dalam krim putar. Gaul sebati.
- Masukkan bahan C dan tuangkan ke atas adunan biskut yang disejukkan tadi. Susun ceri di atasnya kemas dan biarkan mengeras.
- Apabila keras, tuangkan adunan bahan D dan biarkan sejuk. Sedia untuk dinikmati.
Resepi Kek Keju Black Forest - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah