-->
Jumat, 08 Januari 2016

Resepi Kek Keju Black Forest Mois Banget

Kek Keju Black Forest

Kek Keju Black Forest


Bahan-Bahan:

Bahan A :
  • 200gm biskut digestive | dihancurkan
  • 125gm mentega tanpa garam
  • 1 sudu teh coklat Emulco
  • Bahan B:
  • 200ml krim putar
  • 250gm krim keju
  • 165gm gula kastor
  • 1 biji lemon | ambil airnya
Bahan C :
  • 100ml air
  • 15gm gelatin
  • *dididihkan sehingga gelatin mencair dan disejukkan
Bahan D :
  • 1 tin air sirap ceri
  • 1 sudu teh gelatin
  • *dididihkan sehingga gelatin hancur

Cara Membuat Kek Keju Black Forest
  1. Cairkan mentega dan masukkan coklat Emulco.
  2. Masukkan biskut yang telah dihancurkan dan gaulkan sehingga sebati.
  3. Tekan dalam acuan 8×8 dan simpan di dalam peti sejuk selama 30 minit. Ketepikan.
  4. Pukul krim putar hingga pekat dan ketepikan.
  5. Pukul krim keju bersama gula hingga kembang kemudian masukkan jus lemon.
  6. Gaulkan rata kemudian tuangkan ke dalam krim putar. Gaul sebati.
  7. Masukkan bahan C dan tuangkan ke atas adunan biskut yang disejukkan tadi. Susun ceri di atasnya kemas dan biarkan mengeras.
  8. Apabila keras, tuangkan adunan bahan D dan biarkan sejuk. Sedia untuk dinikmati.

Resepi Kek Keju Black Forest - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+