-->
Minggu, 10 Januari 2016

RESEPI KEK MARBLE SANGAT LEMBUT DAN GEBU GEBAS

KEK MARBLE

KEK MARBLE

Bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

[+]8 oz/227gm mentega
[+]6 oz/170gm tepung gandum
[+]6 oz/170gm gula kaster
[+]5 biji telur dari fridge
[+]3 sb susu pekat
[+]1 sk baking powder
[+]1 sk esen vanilla
[+]1 sb ovalette
[+]-4 sudu makan serbuk koko -(diayak) (guna coklat emulco)



Cara-cara untuk membuatnya ialah :-

[+]Ayak tepung bersama baking powder. Pukul mentega, susu dan esen vanilla hingga kembang.

[+]Di dalam bekas lain, pukul putih telur hingga ringan lalu masukkan gula sedikit demi sedikit hingga adunan rata.

[+]Masukkan telur kuning sebiji sebiji ke dalam adunan putih telur dan pukul hingga rata. Masukkan ovalette dan adunan mentega dan pukul lagi hingga rata.

[+]Akhir sekali masukkan tepung sedikit sedikit dan gaul satu arah. Apabila rata bahagikan adunan kpd beberapa bahagian dan masukkan warna atau emulco pilihan anda.

[+]Tuang adunan ke dalam loyang 8 in persegi secara selang seli dimulai dengan adunan asal. Lorek dengan menggunakan chopstick.

[+]Bakar pada suhu 180C selama 45 minit atau sehingga masak. Saya guna suhu 170C selama 50 minit.


Nota penting:-

[+]Kalau menggunakan mesin, jgn diberhentikan semasa sedang mengadun. Jika mengunakan tangan, harus pukul lebih lama sedikit krn adunan mesti kembang dan rata.

[+]Jika menggunakan cara biasa, telur tidak perlu dimasukkan ke dalam peti sejuk kerana ia susah sebati dengan adunan mentega


RESEPI KEK MARBLE SANGAT LEMBUT DAN GEBU GEBAS - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+