Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:
[=]300-400gm udang – dikukus atau direbus
[=]1/4 bawang besar – mayang halus
[=]1 ulas bawang putih – cincang halus
[=]2 cili padi hijau – cincang
[=]1 cili merah – cincang
[=]1/2 carrot – mayang memanjang 1 genggam
[=]sedikit roasted sesame/bijan
[=]2 sb nampla sauce/sos ikan/kicap ikan
[=]1-2 sb soft brown sugar/gula perang – ikut suka
[=]1/4-1/2 biji lemon – perah jus lemon, ikut masam
[=]1/4-1/2 caw daun ketumbar – potong (optional)
[=]5-6 cherry tomato or 1 tomato – potong
[=]1 timun jepun – dimayang halus
Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-
1. [=]Udang dibasuh dikukus, tujuannya bagi mengekalkan rasa manis udang tersebut atau boleh juga direbus dengan sedikit air kemudian buang kulit & kepalanya, ketepikan.
2. [=]Cincang bawang putih, diikuti cili padi hijau dan cili merah.
3. [=]Campurkan bawang putih cincang, cili padi dan cili hijau, bawang besar bersama, nampla sauce, soft brown sugar dan perahan air lemon, gaul rata.
4. [=]Masukkan pula udang, tomato, timun dan ketumbar, gaul rata, taburkan sedikit bijan, hidangkan besama nasi panas.
RESEPI KERABU UDANG YANG MENJILAT JARI - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah
Baca Juga Klik ====> Resep Kue Mangkok Tape Yang Mekar dan Cantik.