-->
Rabu, 06 Januari 2016

Kerang Goreng Kicap.. Resepi Simple & Sedap lagi.

Kerang Goreng Kicap
Resepi Kerang Goreng Kicap - Satu rumah saya ni memang suka makan kerang. Selalunya kalau beli kerang, saya akan rebus je sebab mudah dan lazat. Kalau terajin sikit, barulah saya masak sambal tumis. Tapi memang mencabarlah sebab kena kopek kerang tu satu persatu.

Oleh kerana dah selalu sangat makan kerang rebus, hari ni saya nak nak kongsi resepi Kerang Goreng Kicap. Resepi ni memang simple, tak guna banyak bahan dan cepat je siap. Berebut-rebut Mr. Hubby dan Hasya makan (maksudnya, sedap sangat ler tu). FYI, saya goreng dengan kulit-kulitnya sekali. Barulah syok dorang mengopek kerang masa nak makan tu. Silalah cuba, memang simple dan sedap.

Kerang Goreng Kicap

Bahan-bahan
  • 1kg kerang - cuci jgn sampai berpasir, nanti makan pasir
  • 1 labu bawang merah besar (hiris) - boleh letak 2 pun
  • 2 batang cili merah (hiris)
  • 2 ulas bawang putih (hiris)
  • 2 inci halia (hiris)
  • kicap manis secukupnya
  • 1sb gula
  • 1sb sos tiram
  • garam secukup rasa

Cara-cara

Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan hiris sehingga layu.
Masukkan kerang, kicap dan sos tiram. Kacau sebati. Masukkan gula dan garam. Kacau sekali-sekala sehingga kerang masak. Kalau kerang dah terbuka tu tandanya dah masak.

Nota: Tak perlu tambah air sebab kerang tu akan mengeluarkan air.

Dah siap. Sila makan dengan nasi putih.

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+