-->
Kamis, 21 Januari 2016

Resep Kuih Bom Asli Berinti Kacang Hijau Yang Meletop Banget

Resep Kuih Bom Asli Berinti Kacang Hijau Yang Meletop Banget
Resep Kuih Bom Asli Berinti Kacang Hijau - Ini adalah kali pertama saya membuat Kuih Bom versi original kerana kuih bom saya di SINI sebelum ini, adalah versi moden yang menggunakan sedikit ubi keledek menjadikan kuih bom tidak sekenyal kuih Bom versi original. Sejak balik dari kediaman eksklusif sahabat saya Tuan Kamal dan Ita di Ozana Resort Club di Ayer Keroh, saya asyik teringatkan Kuih Bom yang dihidangkan untuk minum petang kami. Sedap sangat walaupun ianya dah sejuk. Masih kenyal kenyap manja. Semasa menghadiri majlis perkahwinan Azmeer di Melaka, saya memasang angan angan untuk mencari kuih Bom itu tapi diberitahu yang ianya biasa dijual di sebelah pagi sahaja. Alahaai hampa lagi. Jadi apa pilihan yang ada? Hmm buat sendiri lah nampaknya. Ingat mahu membuatnya semalam supaya boleh dibekalkan kepada rombongan ETHICA dalam perjalanan ke Pekan. Tetapi saya dah tersangat kepenatan selepas berkebun di sebelah petangnya. Dah lama tak memegang cangkul, memang sakit habis lengan dan melecet pulak jejari. Siapa kata saya tak biasa membuat kerja kerja begini? Walaupun mampu, saya tetap seronok melakukannya sendiri bila mempunyai kelapangan masa.

Kali saya menyalin resepi dari blog Norzie Hany tapi saya telah mengolahkan sedikit bahasanya untuk mudah diikuti di masa masa depan. Saya juga telah mencari tips tips dari blog lain seperti Jurnal Resepi Bdaria di SINI. Untuk resepi di bawah, saya membuat 2 adunan doh. Itun masih berlebihan lagi intinya. Jadi saya simpan di dalam freezer untuk digunakan bagi inti kuih lain pula. Untuk 2 adunan, saya dapat dalam 16 biji Kuih Bom yang bersaiz agak lumayan juga besarnya. Hahaha saiznya pelbagai sebab lupa nak bulat bulatkan adunan doh supaya sama besar saiznya. Tapi bak kata Yatie Memories, kita yang membuatnya jadi tak ada masalah lah asalkan ianya sedap dan disukai. Alhamdulillah kerana kuih Bom saya hari ini tak meletup walaupun macam terdapat rekahan di kulit.

Jom kita tengok resepi dulu....

Kuih Bom Inti Kacang Hijau

Bahan Doh
  • 2 cawan tepung pulut
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • Sedikit garam
  • 3/4 -1 cawan air
  • Bijan secukupnya - untuk salut

Cara membuat doh

Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam. Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tak melekat di tangan. Jika terlembik, tambahkan setengah sudu tepung beras pulut setiap kali memasukkannya.

Inti Kacang Hijau
  • 250gm kacang hijau - rendam
  • 1/2 cawan gula merah/gula melaka di racik halus - guna 1 kpg gula Melaka
  • 1 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan kelapa parut muda
  • 3 sudu besar tepung gandum

Cara membuat Inti

Masak kacang hijau bersama air secukupnya hingga kembang, biarkan sehingga airnya hampir kering.

Masukkan kelapa, gula melaka dan gula, kacau rata dan biarkan hingga kering. Sesuaikan kemanisan, jika suka lebih manis boleh tambah gula.

Tabur tepung gandum dan kacau rata. Angkat dan sejukkan. Bila sudah sejuk kepal inti bulat bulat.


Nota

Lebihan boleh disimpan di dalam freezer untuk dibuat inti kuih lain seperti kuih gulung, koci dsb.


Cara membuat kuih bom

Sapu sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan, leperkan dan masukkan inti kacang hijau yang telah di kepal bulat bulat tadi.

Cantumkan bahagian leper tadi hujung ke hujung. Bulatkannya dengan kemas.

Terus digolek golek ke dalam bekas bijan hingga seluruh kuih diselaputi bijan. Akhir sekali layangkan antara 2 tapak tangan agar bijan yang tidak melekat akan jatuh dengan sendiri.

Goreng kuih bom dalam minyak terendam dengan api sederhana pada 5 minit permulaan. Kemudian baru besarkan api sambil kacau digolek golek dalam kuali sehingga agak kekuningan. Jangan lama, nanti meletup.

Boleh simpan di dalam freezer jika ada baki kuih bom.

Nota Dari Jurnal Resepi Bdaria:
Jangan terus goreng kuih bom yang telah siap dimasukkan inti. Jika anda terus goreng selepas buat....kuih bom anda akan mengelembung dan pecah (tersengih dan keluar inti) serta 'meletup'. Kuih anda tidak cantik dan ia jugak tidak garing.

Jika buat malam, biarkan dalam dulang dan tutup dengan kain bersih. Goreng pagi esoknya. Jika nak makan petang.....buat pagi dan goreng petang. Ini sahaja rahsianya.

Jangan terlebih rehat pulak....macam kuih bom saya kat atas tu. Buat malam hari tapi biarkan seharian maka tepung terasa masam sikit dan bentuknya dah tak bulat cantik.


Baca juga : Tips Membuat Risoles Kentang Yang Renyah dan Gurih

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+