-->
Jumat, 08 Januari 2016

Resepi Kuih Lapis Pelangi Yang Legit dan Kenyal

Kuih Lapis Pelangi

Kuih Lapis Pelangi


Bahan-Bahan:
  • 210gm tepung gandum
  • 170gm tepung beras
  • 70gm tepung ubi
  • 1200ml santan sederhana pekat
  • 800ml santan cair
  • 320gm gula pasir
  • 1/4 sudu teh garam
  • 2 helai daun pandan di simpul
  • Pewarna

Cara Membuat Kuih Lapis Pelangi

1. Satukan semua tepung, garam dan santan ke dalam mangkuk besar, gaul hingga rata dan tidak berketul.

2. Masak santan cair, gula dan daun pandan hingga mendidih. Tutup api dan tuangkan ke dalam mangkuk adunan tepung, kacau dengan segera hingga betul-betul rata.

3. Tapis adunan dan bahagikan kepada 10 bahagian (250ml setiap satu). Bahagi kepada 5 bahagian warna asal dan 5 bahagian lagi di masukkan pewarna yang berlainan.

4. Panaskan pengukus, tuang 250ml warna asal dan kukus selama 4 min hingga masak. Kemudian tuang 250ml adunan biru, kukus hingga masak.

6. Ulangi langkah 4, berselang seli adunan warna asal dan adunan berwarna violet, pink dan oren hingga habis.

7. Untuk lapisan terakhir tuang 250ml adunan hijau, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 25 minit.

8. Angkat dan biarkan betul-betul sejuk baru di potong menggunakan pemotong kuih plastik. Hidangkan.


Resepi Kuih Lapis Pelangi - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+