ROTI JALA KEKAL
Bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
[+]3 cawan tepung gandum
[+]2 1/2 sudu besar minyak masak
[+]1 sudu kecil garam
[+]1 biji telur
[+]3 cawan air/santan/susu segar (boleh guna air dicampur sedikit santan)
[+]Sedikit pewarna kuning
Cara-cara untuk membuatnya ialah:-
[+]Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.
[+]Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
[+]Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah ayam masak kuzi. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak.
RESEPI ROTI JALA KEKAL LEMBUT - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah