-->
Sabtu, 16 Januari 2016

Resepi Satar Ikan Yang Melezatkan

Resepi Satar Ikan Kembung
Satar Ikan - Satar ini juga boleh menggunakan ikan kembung.

Resepi Satar Ikan

Bahan - bahan
  • 400gm isi ikan sardin | diambil isinya
  • 4 biji buah keras | dikisar halus
  • 2sm halia | dikisar halus
  • 3 biji bawang merah | dikisar halus
  • 1 ulas bawang putih | dikisar halus
  • 2 biji lada merah | dikisar halus
  • 150gm kelapa parut putih | dikisar halus
  • Garam secukup rasa
  • 1/2 sudu teh gula
  • 1-2 sudu teh serbuk lada sulah
  • 1 helai daun salam, dimayang halus
  • 1 helai daun kunyit, dimayang halus
  • Daun pisang, dipotong empat segi 20 cm, dilayur
  • Batang buluh halus sepanjang 30 cm (5-6)

Cara Memasaknya

1. Kukus isi ikan hingga masak, angkat dan sebatikan dengan semua bahan.

2. Bentukkan daun pisang seperti kon, isikan dengan 2-3 sudu campuran ikan.

3. Bungkus rapi dan cucuk dari bahagian bawah dengan buluh.

4. Untuk setiap batang buluh, cucuk 4-5 bungkus satar. Bakar di atas bara api atau di dalam ketuhar hingga keperangan .

Selamat Mencuba!

Baca juga : Rahasia Membuat Sambal Ijo Khas Rumah Makan Padang Yang Super Enak

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+