Resepi Satar Ikan
Bahan - bahan
- 400gm isi ikan sardin | diambil isinya
- 4 biji buah keras | dikisar halus
- 2sm halia | dikisar halus
- 3 biji bawang merah | dikisar halus
- 1 ulas bawang putih | dikisar halus
- 2 biji lada merah | dikisar halus
- 150gm kelapa parut putih | dikisar halus
- Garam secukup rasa
- 1/2 sudu teh gula
- 1-2 sudu teh serbuk lada sulah
- 1 helai daun salam, dimayang halus
- 1 helai daun kunyit, dimayang halus
- Daun pisang, dipotong empat segi 20 cm, dilayur
- Batang buluh halus sepanjang 30 cm (5-6)
Cara Memasaknya
1. Kukus isi ikan hingga masak, angkat dan sebatikan dengan semua bahan.
2. Bentukkan daun pisang seperti kon, isikan dengan 2-3 sudu campuran ikan.
3. Bungkus rapi dan cucuk dari bahagian bawah dengan buluh.
4. Untuk setiap batang buluh, cucuk 4-5 bungkus satar. Bakar di atas bara api atau di dalam ketuhar hingga keperangan .
Selamat Mencuba!
Baca juga : Rahasia Membuat Sambal Ijo Khas Rumah Makan Padang Yang Super Enak