SUP CENDAWAN
Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
(_)250 g cendawan butang
(_)800 ml air
(_)250 ml susu sejat IDEAL
(_)1 kiub ayam “Maggi”
(_)1 biji bawang besar, didadu kasar
(_)1 ulas bawang putih, cincang halus
(_)2 1/2 camca besar mentega
(_)1 1/2 camca besar tepung gandum
(_)1/2 camca teh serbuk lada hitam
(_)Secubit garam
(_)Sedikit cincangan daun parsley, untuk hiasan
Cara-cara untuk Memasaknya ialah:-
1. (_)Cendawan dibasuh, lap kering dengan kitchen towel bersih. Asingkan 4 – 5 biji cendawan tadi dan dipotong dadu sederhana besar. Manakala yang selebihnya, hiris kasar. Ketepikan.
2. (_)Panaskan mentega dalam kuali, masukkan cendawan dan goreng hingga layu.
3. (_)Tambah bawang putih dan bawang besar, goreng hingga bawang besar layu sahaja.
4. (_)Masukkan tepung dan kacau rata2. Gunakan api kecil.
5. (_)Padamkan api dan biar ianya suam. Kemudian kisar halus, tuang dalam kuali semula.
6. (_)Masak dengan api perlahan hingga mendidih, masukkan cendawan yang didadu tadi, tambah serbuk lada hitam dan kacau rata. Masak hingga pekat.
7. (_)Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Hidangkan dengan menabur sedikit daun parsley yang dicincang dan taburan serbuk lada hitam serta roti bawang putih.
RESEPI SUP CENDAWAN YANG SUNGGUH ENAK - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah