Aduhaai lah sedapnya Masak Lemak Udang dan Peria saya malam ni. Rasa pahit pahitnya menjadikan ianya kena sekali dengan selera saya. Sebenarnya inilah kali pertama, saya makan peria masak lemak. Selepas makan pun, masih terasa pahit di anak tekak. Tapi sedap, you. Gulai yang pekat lemak terasa kemanisan santannya bak kata Liza santan yang menjadikan gulai terasa manis. Itu pengetahuan dan ilmu yang baru buat saya. Jom lah layan resepi dulu...
Resepi Masak Lemak Udang dan Peria Katak
Bahan - Bahan
- Udang
- Peria katak - hiris nipis
- 5 cili padi
- 1 inci kunyit hidup
- 1 btg serai - ketuk
- 1 pek santan
- Garam
Cara Membuat
Kisar cili padi dan kunyit hidup dengan sedikit santan sehingga lumat. Masak santan, serai dan bahan kisar dengan api perlahan sambil terus dikacau sehingga mendidih supaya tidak pecah minyak.
Masukkan peria dan masak sehingga hampir layu, kemudian masukkan udang sebab tak mahu udang dimasak lama lama.
Masukkan garam dan bolehlah diangkat.
Selamat mencuba...