-->
Jumat, 05 Februari 2016

Resepi Char Kuey Teow Penang Maiiii - Resep Maskan


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah :

Bahan-bahan untuk Pes :

["]200 gm udang (guna 12 ekor udang size L)
["]250ml air (masukkan ½ cawan sahaja, sebab air rebusan dah banyak)
["]4 ulas bawang putih di ketuk
["]6 sudu besar sos tiram
["]3 sudu kecil kicap pekat
["]3 sudu besar kicap manis
["]1 kiub pati ikan bilis

["]*2 sudu kecil garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1 sudu kecil)
["]*1 sudu kecil gula
["]*** Garam dan gula secukup rasa.

Bahan-bahan untuk Mee :

["]300gm kuey teow ( untuk 3 pinggan, boleh guna yang halus tu)
["]1 sudu besar cili boh
["]Kerang
["]Sedikit kucai & taugeh
["]1 biji telur

Cara-cara untuk Membuat Pes ialah :

1. ["]Rebus udang dengan air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya.

2. ["]Air rebusan jangan buang. Kupas udang. Asingkan isi dari kulit serta kepala.

3. ["]Ambil kulit dan kepala udang tu dan kisar bersama air rebusan tadi. Tapis dan ketepikan air pati udang ni.

4. ["]Campurkan semua bahan untuk paste dengan air pati udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat.

5. ["]Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dalam fridge.

Cara-cara untuk Menggoreng Mee ialah :

1. ["]Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dalam 4sb paste tadi (guna 2 senduk kecil).

2. ["]Masukkan udang yang telah direbus tadi dan kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.

3. ["]Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh dan kacau rata.

4. ["]Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dalam 3-4 minit sahaja, pastikan api kuat semasa memasak.

from Klik Disini http://ift.tt/1PY8s9p
Resepi Char Kuey Teow Penang Maiiii - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+