Sabtu, 06 Februari 2016
Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
Bahan-bahan untuk di Tumis –
[=]2 ulas bawang merah
[=]3 ulas bawang putih
[=]3 kuntum bunga lawang
[=]5-6 kuntum bunga cengkih
[=]2 batang kulit kayu manis
[=]2 tangkai daun kari
Bahan-bahan untuk di Kisar –
[=]1 bungkus rempah kari
[=]15 tangkai cili kering
[=]11/2 inci halia
[=]8-9 ulas bawang merah
[=]1 sudu teh serbuk kunyit
Bahan-bahan Lain
[=]1/2 ekor ayam kampung
[=]11/2 cawan santan
[=]2 sudu besar kerisik (letak masa kuah mendidih)
[=]Ubi kentang (potong 4)
[=]Garam secukup rasa
[=]Minyak untuk menumis
[=]Air
Cara-cara untuk Memasak ialah:-
1. [=]Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumis. Biarkan sehingga kekuningan dan naik bau.
2. [=]Masukkan bahan-bahan kisar. Masak sampai pecah minyak.
3. [=]Masukkan pula ayam dan kentang. Gaul sebati.
4. [=]Tuangkan santan. Biar mendidih perlahan-lahan.(Boleh tambahkan air, jika perlu)
5. [=]Perasakan dengan garam secukupnya.
6. [=]Biarkan hingga ayam empuk. Sedia untuk dihidang.
Tips dan petua yang berguna:
– [=]Ayam dibasuh dengan cuka dan garam
– [=]Goreng ayam terlebih dahulu
– [=]Masukkan ayam masa pecah minyak
– [=]Masak dengan api perlahan
from Klik Disini http://ift.tt/1VZGrTA
Resepi Kari Ayam Kampung Yang Sungguh Lazat - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah
Resepi Kari Ayam Kampung Yang Sungguh Lazat - Resep Maskan
Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
Bahan-bahan untuk di Tumis –
[=]2 ulas bawang merah
[=]3 ulas bawang putih
[=]3 kuntum bunga lawang
[=]5-6 kuntum bunga cengkih
[=]2 batang kulit kayu manis
[=]2 tangkai daun kari
Bahan-bahan untuk di Kisar –
[=]1 bungkus rempah kari
[=]15 tangkai cili kering
[=]11/2 inci halia
[=]8-9 ulas bawang merah
[=]1 sudu teh serbuk kunyit
Bahan-bahan Lain
[=]1/2 ekor ayam kampung
[=]11/2 cawan santan
[=]2 sudu besar kerisik (letak masa kuah mendidih)
[=]Ubi kentang (potong 4)
[=]Garam secukup rasa
[=]Minyak untuk menumis
[=]Air
Cara-cara untuk Memasak ialah:-
1. [=]Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumis. Biarkan sehingga kekuningan dan naik bau.
2. [=]Masukkan bahan-bahan kisar. Masak sampai pecah minyak.
3. [=]Masukkan pula ayam dan kentang. Gaul sebati.
4. [=]Tuangkan santan. Biar mendidih perlahan-lahan.(Boleh tambahkan air, jika perlu)
5. [=]Perasakan dengan garam secukupnya.
6. [=]Biarkan hingga ayam empuk. Sedia untuk dihidang.
Tips dan petua yang berguna:
– [=]Ayam dibasuh dengan cuka dan garam
– [=]Goreng ayam terlebih dahulu
– [=]Masukkan ayam masa pecah minyak
– [=]Masak dengan api perlahan
from Klik Disini http://ift.tt/1VZGrTA
Resepi Kari Ayam Kampung Yang Sungguh Lazat - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah
Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:
- Aneka Jajanan Pasar
- Aneka Jajanan Pasar
- Aneka Jajanan Pasar
- Aneka Jajanan Pasar
- Aneka Jajanan Pasar
- Aneka Jajanan Pasar
Tags :
Resep Masakan