Selasa, 09 Februari 2016
Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
Bahan-bahan A:–
1. ((*))200gm genggam kacang dhal- rendam semalaman agar cepat empuk.
2. ((*))sebiji terung bulat dikupas kulit dan dipotong dadu
3. ((*))1/2 batang carrot dikupas kulit dan dipotong dadu
4. ((*))1/2 sudu besar rempah kari
5. ((*))garam secukup rasa
Bahan-bahan B:–
1. ((*))sedikit rempah campur. Terdiri dari halba, biji sawi, jintan manis dan jintan putih.
2. ((*))1/2 biji bawang holand dikupas kulit dan dipotong dadu.
3. ((*))Setangkai daun kari.
4. ((*))1 cm halia-dimayang
Cara-cara untuk Memasaknya ialah:-
1. ((*))Rebus kacang dhal sampai empuk.
2. ((*))Bila kacang dhal dah separuh empuk, masukkan rempah kari dan kacau sehingga sebati.
3. ((*))Masukkan terung dadu dan carrot dadu.
4. ((*))Bila semua dah empuk , perasakan dengan garam secukup rasa. dan ketepikan(boleh tambah air jika kuah dhal terlalu pekat).
5. ((*))Dalam kuali, (tumis bahan B) sehingga naik bau.Bila dah naik bau, angkat dan tuangkan kesemua bahan tumis kedalam (bahan A) kuah dhal tadi.
6. ((*))Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
((*))Enak dimakan bersama roti canai dan sambal ikan bilis.
from Klik Disini http://ift.tt/1TQwAAP
Resepi Kuah Dhal - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah
Resepi Kuah Dhal - Resep Maskan
Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
Bahan-bahan A:–
1. ((*))200gm genggam kacang dhal- rendam semalaman agar cepat empuk.
2. ((*))sebiji terung bulat dikupas kulit dan dipotong dadu
3. ((*))1/2 batang carrot dikupas kulit dan dipotong dadu
4. ((*))1/2 sudu besar rempah kari
5. ((*))garam secukup rasa
Bahan-bahan B:–
1. ((*))sedikit rempah campur. Terdiri dari halba, biji sawi, jintan manis dan jintan putih.
2. ((*))1/2 biji bawang holand dikupas kulit dan dipotong dadu.
3. ((*))Setangkai daun kari.
4. ((*))1 cm halia-dimayang
Cara-cara untuk Memasaknya ialah:-
1. ((*))Rebus kacang dhal sampai empuk.
2. ((*))Bila kacang dhal dah separuh empuk, masukkan rempah kari dan kacau sehingga sebati.
3. ((*))Masukkan terung dadu dan carrot dadu.
4. ((*))Bila semua dah empuk , perasakan dengan garam secukup rasa. dan ketepikan(boleh tambah air jika kuah dhal terlalu pekat).
5. ((*))Dalam kuali, (tumis bahan B) sehingga naik bau.Bila dah naik bau, angkat dan tuangkan kesemua bahan tumis kedalam (bahan A) kuah dhal tadi.
6. ((*))Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
((*))Enak dimakan bersama roti canai dan sambal ikan bilis.
from Klik Disini http://ift.tt/1TQwAAP
Resepi Kuah Dhal - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah
Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:
- Aneka Jajanan Pasar
- Aneka Jajanan Pasar
- Aneka Jajanan Pasar
- Aneka Jajanan Pasar
- Aneka Jajanan Pasar
- Aneka Jajanan Pasar
Tags :
Resep Masakan