Kamis, 11 Februari 2016
Bukan mudah menyediakan makanan seimbang, sihat untuk badan dan yang penting dapat menghindari penyakit memudaratkan. Lebih-lebih lagi pemakanan tak seimbang boleh jadi penyumbang terbesar kepada masalah kegemukan. Pengambilan makanan berkalori lebih daripada keperluan badan juga penyebab utama masalah ini.
1. Tolonglah rajin buang lemak daging dan kulit ayam
Ada orang takut makan ayam lantaran ada begitu banyak lemak di dalamnya. Padahal anda boleh menghindarinya dengan cara pengolahan yang baik. Antaranya buang lemak pada daging dan kulit ayam. Cara merebus dan panggang juga dapat mengurangkan lemak.
2. Basuh dulu buah dan sayur segar sebelum 'ngap'
Elakkan merendam buah-buahan dan sayur-sayuran, sebaliknya gunakan air bersih yang mengalir untuk mengurangkan pencemaran makanan. Ini kerana bahan mentah termasuk air dan ais boleh tercemar oleh bakteria dan bahan-bahan kimia berbahaya.
3. Jangan kedekut (kecil) potong buah dan sayur
Ini akan membuatkan sayur itu cepat masak dan daun sayur itu boleh menghilangkan khasiat makanan itu.
4. Kekalkan khasiat ubi kentang dan keledek
Khasiat ubi kentang ini lebih terjamin apabila anda masak bersama kulit. Tapi pastikan anda membasuh dengan bersih sebelum memasaknya.
5. Pastikan air mendidih & minyak panas sebelum goreng
Jika anda masak sayuran berdaun hijau jika air atau minyak tidak terlalu panas akan mengubah warna dan bentuk sayuran. Sediakan ketulan ais untuk memastikan kepanasan suhu sayur yang dikeluarkan dari air panas dapat turun dengan serta merta. Ini boleh hentikan proses sayur menjadi terlebih masak dan sayur lebih rangup rasanya.
6. Kurangkan garam, gula dan bahan pengawet
Gunakan bahan semula jadi untuk menambah rasa masakan. Ini lebih selamat dan terjamin dari segi kesihatan tanpa bahan-bahan pengawet atau penambah rasa.
7. Tak payah ulang banyak kali guna minyak masak sama
Minyak masak yang digunakan berulang kali tahap kelikatan hidrokarbon di dalam minyak masak meningkat dan menyebabkan salur arteri tersumbat, hipertensi dan merosakkan hati.
Mak-mak kena rancang hidangan bagi memastikan keluarga tersayang sentiasa mengambil makanan seimbang dan berkhasiat. Banyakkan hidangan yang dimasak menggunakan cara seperti panggang, rebus, kukus, bakar dan kurangkan makanan berminyak dan makanan yang digoreng.
from Klik Disini http://ift.tt/1Q90QkF
TIPS masakan supaya TIDAK membuat anda gemuk - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah
TIPS masakan supaya TIDAK membuat anda gemuk - Resep Maskan
Bukan mudah menyediakan makanan seimbang, sihat untuk badan dan yang penting dapat menghindari penyakit memudaratkan. Lebih-lebih lagi pemakanan tak seimbang boleh jadi penyumbang terbesar kepada masalah kegemukan. Pengambilan makanan berkalori lebih daripada keperluan badan juga penyebab utama masalah ini.
1. Tolonglah rajin buang lemak daging dan kulit ayam
Ada orang takut makan ayam lantaran ada begitu banyak lemak di dalamnya. Padahal anda boleh menghindarinya dengan cara pengolahan yang baik. Antaranya buang lemak pada daging dan kulit ayam. Cara merebus dan panggang juga dapat mengurangkan lemak.
2. Basuh dulu buah dan sayur segar sebelum 'ngap'
Elakkan merendam buah-buahan dan sayur-sayuran, sebaliknya gunakan air bersih yang mengalir untuk mengurangkan pencemaran makanan. Ini kerana bahan mentah termasuk air dan ais boleh tercemar oleh bakteria dan bahan-bahan kimia berbahaya.
3. Jangan kedekut (kecil) potong buah dan sayur
Ini akan membuatkan sayur itu cepat masak dan daun sayur itu boleh menghilangkan khasiat makanan itu.
4. Kekalkan khasiat ubi kentang dan keledek
Khasiat ubi kentang ini lebih terjamin apabila anda masak bersama kulit. Tapi pastikan anda membasuh dengan bersih sebelum memasaknya.
5. Pastikan air mendidih & minyak panas sebelum goreng
Jika anda masak sayuran berdaun hijau jika air atau minyak tidak terlalu panas akan mengubah warna dan bentuk sayuran. Sediakan ketulan ais untuk memastikan kepanasan suhu sayur yang dikeluarkan dari air panas dapat turun dengan serta merta. Ini boleh hentikan proses sayur menjadi terlebih masak dan sayur lebih rangup rasanya.
6. Kurangkan garam, gula dan bahan pengawet
Gunakan bahan semula jadi untuk menambah rasa masakan. Ini lebih selamat dan terjamin dari segi kesihatan tanpa bahan-bahan pengawet atau penambah rasa.
7. Tak payah ulang banyak kali guna minyak masak sama
Minyak masak yang digunakan berulang kali tahap kelikatan hidrokarbon di dalam minyak masak meningkat dan menyebabkan salur arteri tersumbat, hipertensi dan merosakkan hati.
Mak-mak kena rancang hidangan bagi memastikan keluarga tersayang sentiasa mengambil makanan seimbang dan berkhasiat. Banyakkan hidangan yang dimasak menggunakan cara seperti panggang, rebus, kukus, bakar dan kurangkan makanan berminyak dan makanan yang digoreng.
from Klik Disini http://ift.tt/1Q90QkF
TIPS masakan supaya TIDAK membuat anda gemuk - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah
Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:
Tags :
Resep Masakan