-->
Selasa, 24 Mei 2016

Resepi Apam Gula Hangus - Resep Maskan

apam-gula-hangus

Resepi Apam Gula Hangus

Bahan-Bahan:

1 cawan gula pasir*
1 cawan air panas*

*jadikan gula hangus

2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin/butter
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara Membuat:

1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air. Kemudian sejukkan.

2. Dalam blender masukkan telur, susu, minyak dan marjerin/butter, kisarkan anggaran 3 minit.

3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.

4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.

5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.

6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik. Kukus lebih kurang 15 minit.

7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.

from Klik Disini http://ift.tt/1sNNeYk
Resepi Apam Gula Hangus - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+