Jumat, 06 Mei 2016
Bahan-bahan untuk Ayam Bakar:
(**)1 ekor ayam (potong 4)
(**)1 ketul kiub ayam
(**)2 sudu besar sos tiram
(**)2 sudu besar kicap manis
(**)3 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
(**)1 cm halia (ditumbuk kasar)
(**)Sedikit serbuk lada hitam (ditumbuk kasar)
(**)Sedikit serbuk oregano
(**)Sedikit olive oil / minyak masak
Cara membuatnya ialah:
(**)1.Bersihkan ayam dan lap dengan tisu dapur.
(**)2.Bahagian dada dicucuk/dikelar sedikit dengan garfu supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.
(**)3.Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam , lada hitam dan lada sulah.
(**)4.Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
(**)5.Akhir sekali , gaulkan daging dengan bahan yang ditumbuk.
(**)6.Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering.
(**)7.Perapkan daging paling kurang 1 jam atau semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam ayam.
(**)8.Panaskan kuali dan bakar sehingga ayam masak (gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus).
Bahan-bahan untuk sup cendawan:
(**)Cendawan butang
(**)1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
(**)Sedikit kiub ayam
(**)1 ulas bawang putih (dicincang halus)
(**)1/2 tin air (sukat guna tin prego)
(**)Sedikit minyak
Cara membuatnya ialah:
(**)1.Cendawan butang dibersihkan dan dihiris nipis.
(**)2.Panaskan sedikit minyak , tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
(**)3.Masukkan hirisan cendawan dan tumis hingga layu.
(**)4.Masukkan sos carbonara dan tambahkan air.
(**)5.Masukkan kiub ayam sekup rasa dan kacau hingga pekat.
(**)6.Siap untuk dihidangkan.
from Klik Disini http://ift.tt/1UG3yFb
Resepi Ayam Bakar dan Sup Cendawan - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah
Resepi Ayam Bakar dan Sup Cendawan - Resep Maskan
Bahan-bahan untuk Ayam Bakar:
(**)1 ekor ayam (potong 4)
(**)1 ketul kiub ayam
(**)2 sudu besar sos tiram
(**)2 sudu besar kicap manis
(**)3 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
(**)1 cm halia (ditumbuk kasar)
(**)Sedikit serbuk lada hitam (ditumbuk kasar)
(**)Sedikit serbuk oregano
(**)Sedikit olive oil / minyak masak
Cara membuatnya ialah:
(**)1.Bersihkan ayam dan lap dengan tisu dapur.
(**)2.Bahagian dada dicucuk/dikelar sedikit dengan garfu supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.
(**)3.Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam , lada hitam dan lada sulah.
(**)4.Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
(**)5.Akhir sekali , gaulkan daging dengan bahan yang ditumbuk.
(**)6.Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering.
(**)7.Perapkan daging paling kurang 1 jam atau semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam ayam.
(**)8.Panaskan kuali dan bakar sehingga ayam masak (gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus).
Bahan-bahan untuk sup cendawan:
(**)Cendawan butang
(**)1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
(**)Sedikit kiub ayam
(**)1 ulas bawang putih (dicincang halus)
(**)1/2 tin air (sukat guna tin prego)
(**)Sedikit minyak
Cara membuatnya ialah:
(**)1.Cendawan butang dibersihkan dan dihiris nipis.
(**)2.Panaskan sedikit minyak , tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
(**)3.Masukkan hirisan cendawan dan tumis hingga layu.
(**)4.Masukkan sos carbonara dan tambahkan air.
(**)5.Masukkan kiub ayam sekup rasa dan kacau hingga pekat.
(**)6.Siap untuk dihidangkan.
from Klik Disini http://ift.tt/1UG3yFb
Resepi Ayam Bakar dan Sup Cendawan - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah
Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:
Tags :
Resep Masakan