-->
Senin, 02 Mei 2016

Resepi Biskut Semperit Susu - Resep Maskan


Bahan-bahannya ialah:

(**)250g susu pekat manis (1/2 tin yang beratnya 505g)
(**)250g butter,lembut tapi jangan terlalu lembik.Nanti biskut berminyak
(**)600g tepung jagung Brown and Polson (cap butterfly)

Cara-cara membuatnya ialah:

(**)1.Pukul sebati susu pekat manis dan butter.Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu.Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan.Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akan menyebabkan biskut turut mengembang.
(**)2.Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit,sambil digaul sebati untuk dipicit ke dalam acuan.Memadai adunan boleh dikepal boleh berhenti tambah tepung.
(**)3.Picitkan atas dulang yang dialas baking paper.Tekankan ceri merah atau kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar).
(**)4.Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu 170C untuk 12-15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak mula keperangan.
(**)5.Keluarkan kemudian biarkan ianya sejuk dan mengeras.
(**)6.Siap untuk disimpan kedalam balang.


(**)P/s:Biskut Semperit Susu ini tidak boleh dimakan ketika panas kerana takut ianya masih lembik.Selain itu,untuk biskut tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek, kecuali ia dinyatakan dalam resepi.

from Klik Disini http://ift.tt/1red8De
Resepi Biskut Semperit Susu - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+