Selasa, 24 Mei 2016
Resepi Kek Coklat Lava
Bahan-Bahan:
5 sudu besar butter
100gm coklat gelap (satu bar coklat standard)
2 biji telur saiz besar
1 kuning telur saiz besar
3 sudu besar gula
3 sudu besar tepung
2 sudu kecil serbuk koko
1 secubit garam
4 paper cup atau 4 ramekins – disapu butter
Cara Membuat:
1. Panaskan oven – 200 degree (atas bawah) 180 degree (hot air/udara panas).
2. Cairkan mentega dan coklat bersamasama secara “double boiler”, atau di dalam microwave sehingga cair dan kacau hingga sebati.
3. Gaul telur dan gula sehingga campuran berwarna kekuningan sekitar 3 minit sehingga gula larut.
4. Kacau campuran coklat panas ke dalam adunan telur dan pukul sebati. Ayakkan tepung, koko, dan garam. Kaup dengan spatula sehingga sebati.
5. Sudukan ke dalam 4 ramekins atau papercup saiz besar yang tebal yg telah disapu dengan butter.
6. Kalau ada masa sejukkan dahulu adunan di dalam freezer selama 5 minit. Boleh juga terus dimasukkan ke dalam oven.
7. Bakar selama 13 minit sahaja dan jangan terlebih nanti tidak menjadi lava.
8. Angkat dan biarkan sejuk seketika, kemudian boleh dihidangkan.
Tips: Boleh juga dikukus atau menggunakan teknik “waterbath”. Boleh dihidangkan bersama krim putar atau aiskrim vanilla bagi menambahkan kelazatannya.
from Klik Disini http://ift.tt/1sNNIxH
Resepi Kek Coklat Lava - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah
Resepi Kek Coklat Lava - Resep Maskan
Resepi Kek Coklat Lava
Bahan-Bahan:
5 sudu besar butter
100gm coklat gelap (satu bar coklat standard)
2 biji telur saiz besar
1 kuning telur saiz besar
3 sudu besar gula
3 sudu besar tepung
2 sudu kecil serbuk koko
1 secubit garam
4 paper cup atau 4 ramekins – disapu butter
Cara Membuat:
1. Panaskan oven – 200 degree (atas bawah) 180 degree (hot air/udara panas).
2. Cairkan mentega dan coklat bersamasama secara “double boiler”, atau di dalam microwave sehingga cair dan kacau hingga sebati.
3. Gaul telur dan gula sehingga campuran berwarna kekuningan sekitar 3 minit sehingga gula larut.
4. Kacau campuran coklat panas ke dalam adunan telur dan pukul sebati. Ayakkan tepung, koko, dan garam. Kaup dengan spatula sehingga sebati.
5. Sudukan ke dalam 4 ramekins atau papercup saiz besar yang tebal yg telah disapu dengan butter.
6. Kalau ada masa sejukkan dahulu adunan di dalam freezer selama 5 minit. Boleh juga terus dimasukkan ke dalam oven.
7. Bakar selama 13 minit sahaja dan jangan terlebih nanti tidak menjadi lava.
8. Angkat dan biarkan sejuk seketika, kemudian boleh dihidangkan.
Tips: Boleh juga dikukus atau menggunakan teknik “waterbath”. Boleh dihidangkan bersama krim putar atau aiskrim vanilla bagi menambahkan kelazatannya.
from Klik Disini http://ift.tt/1sNNIxH
Resepi Kek Coklat Lava - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah
Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:
Tags :
Resep Masakan