KUIH CARA BERLAUK
BAHAN UNTUK BERLAUK/INTI :
- 200 gm daging cincang
- 2 sudu makan rempah kari daging
- 1 sudu makan sos tiram
- sedikit lada hitam, jika suka
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis secukupnya
BAHAN TUMBUK :
- 2 ulas bawang putih
- 1 labu bawang merah
- 1 cm halia
BAHAN TABURAN :
- 1 pokok daun sup, dihiris
- 1 pokok daun bawang, dihiris
- 1-2 biji lada merah, buang biji dan hiris
- sedikit bawang goreng, jika suka
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan tumbuk.
Bila dah naik bau, masukkan daging cincang. Kacau sebentar.
Kemudian masukkan rempah kari, sos tiram, garam dan gula secukup rasa serta lada hitam jika suka. Biarkan sehingga daging masak dan kering sambil dikacau sekali-sekala. Angkat dan ketepikan.
BAHAN KUIH CARA :
- 300 gm tepung gandum
- 23 oz (690gm) santan pekat (dari sebiji kelapa)
- 2 biji telur
- 1 tsp garam
- 1 sudu makan minyak masak
- pewarna kuning
Satukan tepung, garam dan telur dalam sebuah bekas.
Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan whisk hingga menjadi adunan yang licin dan halus.
Masukkan pewarna dan minyak. Kacau rata.
UNTUK MEMBUAT CARA BERLAUK :
1. Panaskan acuan kuih cara. Untuk permulaan sapu minyak/butter/minyak sapi pada acuan. Step ini hanya dilakukan pada permulaan saja tidak perlu seterusnya kerana dalam adunan telah ada dimasukkan minyak...jadi kuih tidak akan melekat pada acuan.
2. Tuangkan adunan dalam acuan. Letakkan bahan inti beserta bahan taburan.
3. Tutup acuan supaya kuih cepat masak. Dah masak, angkat dan hidangkan.
Selamat mencubaa bonda!..
Baca Juga Resep Roti Maryam, Roti Konde atau Roti Canai Yang Lembut. Lengkap dengan Foto Tutorial. Step by Step.