-->
Kamis, 05 Mei 2016

Resepi Kuih Lompat Tikam - Resep Maskan


Bahan-bahannya ialah (2-3 bekas)

* Lapisan hijau

(**)8 sudu besar tepung beras
(**)650 mL air
(**)3 sudu besar air pandan
(**)1/2 sudu kecil pewarna hijau
(**)1/2 sudu kecil garam
(**)1 sudu kecil air kapur

* Lapisan putih

(**)3 sudu besar tepung beras
(**)600 g santan pekat
(**)1/2 sudu kecil garam

* Air gula melaka

(**)2 keping gula melaka
(**)250 mL air
(**)1 helai daun pandan – disimpul

Cara-caranya ialah

(**)Campur bahan-bahan lapisan hijau di dalam periuk, kacau rata dan masak sehingga pekat dan berkilat. Matikan api dan tuang adunan ke dalam bekas.
(**)Masak lapisan putih pula sehingga pekat dan tuang ke atas lapisan hijau tadi. Sejukkan pada suhu bilik.
(**)Masak gula melaka sehingga sekata dan tuang di atas lapisan putih. Siap untuk dimakan.

(**)Pastikan lapisan hijau dan putih cukup masak dan pekat. Kalau tak masak nanti ada rasa tepung. Saya cadangkan juga supaya guna loyang atau bekas. Guna gelas cepat muak sebab lapisan putih dan hijau tebal sangat.

from Klik Disini http://ift.tt/1q2jTXP
Resepi Kuih Lompat Tikam - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+