
Petang tadi org bujang buat #KuihSeriMukaDurian
Dah lama tak makan kuih ni,
Bila musim durian baru dpt makan,
Alhamdulillah..ada rezeki lebih bg jiran2 rasa kuih dari air tgn org bujang hehe,
Resepi Seri Muka Durian
Bahan Lapisan Bawah (loyang 10 inci)
2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1 sudu kecil minyak
sedikit garam
Cara-Caranya
1. Cuci pulut dan rendamkan dlm 4 jam.
2. Masukkan pulut ke dlm loyang yg telah di alas plastik dan tuangkan santan cair yg bercampur sedikit garam. Tambahkan sedikit minyak dan kukus selama 30 minit.
3, Setelah masak, angkat dan tekan2kan sehingga padat.
4. Masukkan ke dlm kukusan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Bahan Lapisan Atas
3 cawan santan pekat
1 cawan gula pasir
1 biji telur
1 cawan isi durian
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung tepung kastard
1/4 cawan tepung beras
1 s/k garam
Cara-Caranya
1. Satukan santan, gula, telur dan isi durian ke dalam blender dan kisarkan.
2. Masukkan tepung gandum, tepung kastard dan garam.... kisar lagi.(kalau blender tak muat, blend separuh2..)
3. Masukkan ke dlm periuk dan kacau sehingga sebati. Tambahkan sedikit pewarna kuning.
Masak sebentar bahan lapisan atas sehingga naik wap dlm 10 minit dan sentiasalah di kacau guna whisk sehingga adunan menjadi seakan2 susu pekat.
4. Tuangkan adunan keatas pulut dan kukus lagi selama 20 minit dengan api sederhana.
Bila kuih sudah masak, angkat dan sejukkan. Bila dah sejuk, barulah dipotong dngn menggunakan pisau plastik dan hidangkan.
Selamat Mencuba! Silahkan lanjutkan membaca Resep Klappertart Non Panggang Asli Yang Enak dan Gurih.
Resep by : Khairul Nizam