Selasa, 24 Mei 2016
Resepi Pau Sekaya
Bahan-Bahan:
500 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
½ peket yis mauripan 11 gram
½ cawan minyak
Air secukupnya
Daun pisang
Jem sekaya
Cara Membuat:
1. Masukkan yis mauripan ke dalam mangkuk. Letakkan sedikit air dan kacau agar yis tersebut larut dan tidak berketul.
2. Campurkan tepung gandum bersama gula di dalam bekas.
3. Masukkan minyak dan yis tadi sedikit demi sedikit.
4. Jika masih tidak mencukupi, masukkan air secukupnya. Uli hingga menjadi adunan yang licin dan kenyal.
5. Buat bentuk bulat kecil dan masukkan jem sekaya di tengahnya. Tutup inti dengan mencantumkan hujung adunan tadi.
6. Letakkan setiap adunan tadi di atas daun pisang yang dipotong bulat.
7. Setelah itu, bolehlah dikukus selama 10 minit pada suhu yang tinggi.
from Klik Disini http://ift.tt/1WM1lcJ
Resepi Pau Sekaya - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah
Resepi Pau Sekaya - Resep Maskan
Resepi Pau Sekaya
Bahan-Bahan:
500 gram tepung gandum
2 sudu besar gula
½ peket yis mauripan 11 gram
½ cawan minyak
Air secukupnya
Daun pisang
Jem sekaya
Cara Membuat:
1. Masukkan yis mauripan ke dalam mangkuk. Letakkan sedikit air dan kacau agar yis tersebut larut dan tidak berketul.
2. Campurkan tepung gandum bersama gula di dalam bekas.
3. Masukkan minyak dan yis tadi sedikit demi sedikit.
4. Jika masih tidak mencukupi, masukkan air secukupnya. Uli hingga menjadi adunan yang licin dan kenyal.
5. Buat bentuk bulat kecil dan masukkan jem sekaya di tengahnya. Tutup inti dengan mencantumkan hujung adunan tadi.
6. Letakkan setiap adunan tadi di atas daun pisang yang dipotong bulat.
7. Setelah itu, bolehlah dikukus selama 10 minit pada suhu yang tinggi.
from Klik Disini http://ift.tt/1WM1lcJ
Resepi Pau Sekaya - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah
Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:
Tags :
Resep Masakan