Bahan-Bahan:
Bahan A –
6 biji telur, sejuk
40ml air sejuk
1/2 sb ovalette
200g gula kastor
250g superfine flour
1 sk baking powder
Bahan B –
250g butter
1 sk esen vanila
Bahan C –
100g walnut, dicincang kasar
150g chocolate rice
Cara Membuat:
1. Sediakan loyang bersaiz 10′ (saya guna 9′). Griskan dengan butter & alaskan dengan baking paper. Ketepikan.
2. Satukan bahan A dalam mangkuk pengadun. Pukul pada kelajuan tinggi selama 5 minit hingga kembang & pekat. Ketepikan.
3. Dalam mangkuk yang lain, pukul pula bahan B hingga lembut & berkrim. Satukan dengan bahan A yang dipukul tadi. Kaup balikkan guna spatula hingga sebati.
4. Masukkan pula walnut yang dicincang kasar & 100g chocolate rice. Gaul rata.
5. Tuang adunan kek dalam loyang yang disediakan. Tabur lebihan chocolate rice tadi.
6. Bakar selama 40 – 45 minit atau hingga kek masak pada suhu 160 C. Sejukkan atas wire rack.
from Klik Disini http://ift.tt/1RY6N4w
Resepi Kek Butter Walnut - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah