-->
Sabtu, 24 September 2016

Petua Mengurangkan Kepahitan Timun ~ Klik Disini - Resep Maskan

Petua Elak Timun Rasa Pahit

Adakalanya waktu makan timun, contohnya yang diletak dalam nasi lemak ke atau timun yang dibuat ulam, kekadang timun tu rasa pahit.

Orang dulu-dulu ada cara untuk mengurangkan rasa pahit pada timun. So, kalau ada ahli keluarga yang kat dalam rumah tu selalu dok komplen timun tu rasa pahit, eloklah korang hidang timun tu dengan sepiring gula, atau boleh cuba petua nie…

Petua Mengurangkan Kepahitan Timun

Memula sekali biasalah kan, cuci bersih-bersih timun yang dipetik atau dibeli tu. Setelah dibersihkan, potong bahagian hujung timun tu di kedua-dua belah bahagian atas dan bawah.

Gunakan bahagian yang telah dipotong (sebelah atas) tadi dan gosok pada tempat yang dipotong pada bahagian timun sebelah atas. Gosok beberapa ketika sehingga kelihatan keluar buih-buih putih.

Lakukan cara yang sama iaitu gosok juga pada bahagian hujung sebelah bawah. Gosok sehingga keluar buih putih.

Lepas tu, barulah dihiris atau dipotong timun tu seperti biasa.

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, mungkin anda mempunyai beberapa lagi cara yang lebih praktikal untuk dikongsikan. Kongsikan lah bersama pembaca lain pada ruangan komen dibawah =)



from Klik Disini http://ift.tt/2d7VRFm
Petua Mengurangkan Kepahitan Timun ~ Klik Disini - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+