Bahan-bahan:
- 250 gm ayam - potong kecil-kecil
- 1 sudu makan kicap pekat
- 1 sudu makan kicap cair
- ½ sudu makan minyak bijan
- 4 cm halia – hiris halus
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 sudu makan minyak masak.
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu teh gula
- garam secukup rasa
- 1 tangkai cili merah – hiris halus
- Sedikit daun bawang - hiris
Cara penyediaan:
- Perapkan ayam dengan kicap pekat, kicap cair, minyak bijan, halia dan serbuk lada hitam selama setengah jam.
- Panaskan minyak masak dan masukkan kesemua ayam bersama bahan perapan serta sos tiram dan gula. Goreng sehingga ayam masak. Masukkan garam secukup rasa jika kurang masin.
- Tabur daun bawang dan cili merah sebelum dihidangkan.
Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2dLywMf
Resepi Ayam Masak Halia ~ klik disini - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah