Resepi Daging Goreng Cendawan.
Bahan-bahan:
- 500gram daging - hiris nipis
- 3 ulas bawang putih - dihiris
- 2 biji bawang merah - dihiris
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 tangkai bunga cengkih
- 2 inci kulit kayu manis
- 3 sudu sos tomato
- 3 sudu sos cili
- 2 sudu sos tiram
- 5 biji cili padi - belah dua tanpa putus
- 1 labu bawang besar - dihiris bulat
- 2 tangkai daun bawang - dihiris
- 2 tangkai daun sup - dihiris
- 2 sudu kicap manis ataupun pekat
- 10 biji cendawan butang - dibelah 2
- Garam secukup rasa
- Sedikit minyak masak untuk menumis
Cara Penyediaan:
- Panaskan sedikit minyak masak. Tumiskan bawang putih, bawang merah, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis.
- Setelah naik bau dan kekuningan, masukkan daging,sos cili, sos tomato, kicap dan sos tiram. Masak di atas api sederhana hingga daging lembut.
- Setelah daging lembut, masukkan bawang besar, cili padi dan cendawan butang tadi sehingga bawang layu. Tambah sedikit air lagi jika ingin kuah.
- Biarkan mereneh seketika dan tutup api. Angkat dam masukkan ke dalam pinggan hidangan. Taburkan daun sup dan daun bawang.
Sedia untuk dihidangkan.Sedap dimakan dengan nasi panas.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2ee3z6V
Resepi Daging Goreng Cendawan ~ klik disini - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah