Resepi Kari Ayam Nyonya Kapitan
Bahan-bahan:
- 500 gram ayam (1/2 ekor ayam) - bersihkan & potong kecil
- 5 biji bawang merah
- 2.5cm halia
- 1.5cm kunyit hidup
- 3 biji buah keras
- 1 batang serai
- 3 helai daun limau purut - hiris halus
- 2 biji kentang - belah 4
- 1 sudu cili kisar (cili boh/cili giling)
- 300 mlm santan
- Garam secukup rasa
- Minyak masak (untuk goreng ayam & menumis)
Cara penyediaan:
- Kisar bawang merah, halia, kunyit hidup,buah keras dan serai bersama dengan sedikit air hingga halus. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalamkuali untuk goreng ayam. Setelah panas, masukkan ayam dan goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan.
- Gunakan kuali yang sama, masukkan kentang dangoreng separuh masak. Angkat dan ketepikan. Tutup api.
- Dalam kuali / periuk lain, masukkan 4 sudu minyak masak dari kuali gorengan tadi. Panaskan minyak dan tumisbahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik aroma.
- Masukkan cili kisar dan tumis lagihingga garing. Masukkan santan dan kacau hingga rata.
- Masukkan ayam dan kentang yang telah digoreng tadi. Masukkan garam secukup rasa dan kacau hingga mendidih atau pekat.
- Tutup api dan angkat untuk dihidangkan. Taburkan hirisan daun limau purut semasa dihidangkan.
Selamat mencuba..
from Klik Disini http://ift.tt/2e0LCXz
Resepi Kari Ayam Nyonya Kapitan ~ klik disini - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah