Resepi Ketam Lemak Cili Api Mudah
Bahan-bahan:
- 3 ekor ketam saiz sederhana besar - bersihkan, buang perisainya dan belah 2
- 2 batang serai - diketuk-ketuk
- 200 ml santan UHT tanpa kolestrol (santan segera kotak kecil)
- 2 keping asam keping(asam gelugur)
- Garam halus secukup rasa
Bahan kisar:
- 1 biji bawang besar saiz kecil
- 12 tangkai cili api (lebihkan jika suka pedas)
- 2 cm kunyit hidup, buang kulitnya
- 2 sudu makan garam kasar
- 200 ml air
Cara penyediaan:
- Masukkan kesemua bahan kisar ke dalam pengisar (blender). Kisar sehingga halus.
- Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam periuk bersama dengan serai, santan dan asam keping. Panaskan di atas api sederhana sambil dikacau untuk mengelakkan santan menjadi berketul-ketul.
- Setelah bahan-bahan dalam periuk mula mendidih, masukkan ketam. Kacau sekali sekala sehingga ketam masak. Ketam adalah masak setelah warnanya bertukar menjadi warna oren/jingga.
- Rasa masin kuah, jika kurang masin, masukkan garam halus secukup rasa. Kacau hingga garam rata. Biarkan mereneh seketika dan tutup api.
- Sedia untuk dihidangkan bersama nasi. Sedap juga dimakan bersama sayur salad sebagai ulaman.
Selamat mencuba.
from Klik Disini http://ift.tt/2egJZSA
Resepi Ketam Lemak Cili Api Mudah ~ klik disini - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah