-->
Selasa, 18 Oktober 2016

Resepi Ketam Lemak Cili Api Mudah ~ klik disini - Resep Maskan


Resepi Ketam Lemak Cili Api Mudah

Bahan-bahan:
  • 3 ekor ketam saiz sederhana besar - bersihkan, buang perisainya dan belah 2
  • 2 batang serai - diketuk-ketuk
  • 200 ml santan UHT tanpa kolestrol (santan segera kotak kecil)
  • 2 keping asam keping(asam gelugur)
  • Garam halus secukup rasa

Bahan kisar:
  • 1 biji bawang besar saiz kecil
  • 12 tangkai cili api (lebihkan jika suka pedas)
  • 2 cm kunyit hidup, buang kulitnya
  • 2 sudu makan garam kasar
  • 200 ml air

Cara penyediaan:
  1. Masukkan kesemua bahan kisar ke dalam pengisar (blender). Kisar sehingga halus.
  2. Masukkan bahan yang telah dikisar ke dalam periuk bersama dengan serai, santan dan asam keping. Panaskan di atas api sederhana sambil dikacau untuk mengelakkan santan menjadi berketul-ketul.
  3. Setelah bahan-bahan dalam periuk mula mendidih, masukkan ketam. Kacau sekali sekala sehingga ketam masak. Ketam adalah masak setelah warnanya bertukar menjadi warna oren/jingga.
  4. Rasa masin kuah, jika kurang masin, masukkan garam halus secukup rasa. Kacau hingga garam rata. Biarkan mereneh seketika dan tutup api.
  5. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi. Sedap juga dimakan bersama sayur salad sebagai ulaman.

Selamat mencuba.



from Klik Disini http://ift.tt/2egJZSA
Resepi Ketam Lemak Cili Api Mudah ~ klik disini - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+