Resepi Kuih Abuk-abuk
Bahan-bahan:
- 300 gram sagu biji
- 1 cawan gula melaka (dipotong kecil) atau gula merah
- ½ biji kelapa parut (bahagian lembut sahaja)
- Daun pisang (dipotong segi empat sama)
- Garam secukup rasa
- Lidi untuk sematan (kerat kecil)
- 2 helai daun pandan (masuk dalam air kukusan)
- Bilas sagu dengan air bersih dan toskan. Campurkan sagu biji dengan kelapa dan garam. Gaul rata.
- Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong. Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
- Masukkan sesudu ketulan gula melaka atau gula merah diikuti campuran sagu biji tadi untuk penuhi kelonsong (jangan terlalu penuh, tinggal hujung daun untuk lipatan kelongsong.
- Lipatkan kelonsong daun pisang. Cucuk batang lidi untuk sematan.
- Kukus sehingga masaka anggaran selama 30~40 minit.
Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2dJJ8IV
Resepi Kuih Abuk-abuk - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah