-->
Sabtu, 29 Oktober 2016

Resepi Kuih Bakar Daging - Resep Maskan


Resepi Kuih Bakar Daging

BAHAN-BAHAN:
  • 375gm tepung gandum
  • 720ml santan cair
  • 720ml air
  • 5 biji telur
  • 350gm daging kisar
  • 2 sudu makan rempah kari daging
  • 1 biji cili merah | dihiris
  • 1 biji bawang besar | dimayang
  • 1 tangkai daun bawang | dihiris halus
  • 1 sudu makan minyak masak
  • Sedikit pewarna kuning telur
  • Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga wangi. Kemudian masukkan rempah kari dan goreng sampai naik bau.
  2. Masukkan daging kisar dan masak sampai kering. Perasakan dengan sedikit garam dan gula. Sejukkan.
  3. Seterusnya, pukul telur hingga kembang kemudian tambahkan santan dan air. Kacau rata.
  4. Kemudian masukkan tepung gandum. Kacau hingga sebati dan pastikan adunan tidak berketul. Tambahkan sedikit pewarna kuning, garam dan gula secukup rasa.
  5. Oles sedikit minyak pada acuan dan panaskan acuan di atas dapur dengan api perlahan.
  6. Tuang adunan sehingga memenuhi 3/4 acuan. Biarkan seketika barulah disudukan inti daging tadi dengan secukupnya. Taburkan daun bawang dan hirisan cili.
  7. Apabila bahagian tepi kuih kelihatan sedikit garing, masukkan acuan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 160⁰selsius selama 20 minit.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.



from Klik Disini http://ift.tt/2eXnLGy
Resepi Kuih Bakar Daging - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+