Bahan-bahan:
Bahan inti:
- 350 gram daging kisar
- 100 gram bawang besar
- 100 gram bawang putih
- 100 gram serbuk kari daging
- ½ cawan minyak masak
- 5 biji telur ayam – dipukul sedikit
- 1 sudu kecil garam
- Sedikit daun kari
Bahan doh:
- 1 kg tepung gandum
- 350 ml air
- 150 gram marjerin
- 100 gram minyak masak
- 2 biji telur ayam
- ½ sudu kecil garam
Cara penyediaan:
- Untuk doh; bancuh telur garam dan air. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil diadun sehingga sebati. Tutup adunan dengan kain bersih. Perap selama 10 minit supaya tepung naik.
- Bentukkan adunan menjadi bebola seberat 60 gram. Sapukan marjerin. Perap lagi selama 3 jam.
- Untuk inti; panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang putih, bawang besar, daging cincang dan serbuk kari. Masukkan garam dan daun kari. Kacau hingga sedikit kering. Masukkan telur dan gaul rata.
- Tebar bebola tepung hingga nipis dan kembang. Tuangkan inti di tengah dan lipat bentuk empat segi.
- Panaskan kuali nipis dan sapukan minyak masak. Goreng murtabak sebahagian demi sebahagian sehingga masak.
- Enak disajikan bersama kuah kari atau jeruk bawang merah.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2eIJKCs
Resepi Murtabak Telur - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah