Resepi Pecal Jawo
BAHAN-BAHAN (Sayur Pecal):
- 2 pokok kangkung | dicelur
- 2 batang kacang panjang | dihiris kecil dan dicelur
- 1 batang timun | dihiris memanjang
- 2 ketul tauhu | digoreng dan hiris
- 2 paket tempe | digoreng dan hiris
- 1 genggam taugeh
BAHAN KUAH:
- 150 gm kacang tanah
- 8 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 inci isi cekur (jika mahu)
- 1 inci belacan, dibakar
- 1 1/2 sudu besar udang kering | direndam dan toskan airnya
- 10 tangkai cili kering | dikerat dan cuci, toskan
- 10 - 15 biji cili padi (jika mahu)
- Jus asam jawa secukupnya
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK KUAH:
- Sangai kacang tanah sehingga rangup dan buangkan kulitnya. Kisar hancur.
- Goreng pula udang kering bersama bawang merah dan bawang putih. Kemudian angkat dan toskan.
- Kemudian goreng cili kering dan cili padi dan tos minyak. Kisar semua bahan kecuali kacang tanah, garam dan gula.
- Tumis bahan kisar sehingga garing dan masukkan jus asam jawa. Perasakan dengan garam dan gula. Kacau rata sehingga kuah masak.
CARA MENYEDIAKAN PECAL:
- Hiris nipis semua sayur dan bahan-bahan lain.
- Susunkan di dalam bekas yang sesuai. Gaul rata dengan kuah kacang ketika ingin dinikmati.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2ezjBG7
Resepi Pecal Jawo Wak - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah