-->
Minggu, 16 Oktober 2016

Resepi Roti Bun Manis Yang Gebu ~ klik disini - Resep Maskan


Resepi Roti Bun Manis Yang Gebu

Bahan-bahan :
  • 500g tepung roti
  • Sepeket yis kering
  • 2 biji telur
  • 200 ml air sejuk
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1 sudu besar shortening

Cara-Cara Membuatnya :
  • Bancuh air dengan gula dan kemudian masukkan yis. Ketepikan sehingga yis kembang (aktif)
  • Sementara itu satukan kesemua bahan-bahan yang lain kecuali marjerin dan shortening
  • Bila yis dah aktif, tuangkan ke dalam adunan tepung.
  • Uli doh sehingga menjadi elastik.
  • Tambahkan marjerin dan shortening. Teruskan menguli sehingga doh tidak lagi melekat pada tangan.
  • Biarkan doh kembang kira-kira untuk sejam.
  • Kemudian bentukkan doh dan susun ke dalam loyang. Biarkan sekali lagi sehingga doh kembang untuk sejam lagi.
  • Bakar pada suhu biasa (suhu kek) sehingga warna roti bun nampak kekuningan di bahagian atas.
  • Bila roti bun dah masak, keluarkan dari oven dan sapukan marjerin diatasnya sementara ia masih panas.


Selamat Mencuba.




from Klik Disini http://ift.tt/2dtocZs
Resepi Roti Bun Manis Yang Gebu ~ klik disini - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+