Resepi Roti Bun Manis Yang Gebu
Bahan-bahan :
- 500g tepung roti
- Sepeket yis kering
- 2 biji telur
- 200 ml air sejuk
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu besar susu pekat
- 1 sudu besar marjerin
- 1 sudu besar shortening
Cara-Cara Membuatnya :
- Bancuh air dengan gula dan kemudian masukkan yis. Ketepikan sehingga yis kembang (aktif)
- Sementara itu satukan kesemua bahan-bahan yang lain kecuali marjerin dan shortening
- Bila yis dah aktif, tuangkan ke dalam adunan tepung.
- Uli doh sehingga menjadi elastik.
- Tambahkan marjerin dan shortening. Teruskan menguli sehingga doh tidak lagi melekat pada tangan.
- Biarkan doh kembang kira-kira untuk sejam.
- Kemudian bentukkan doh dan susun ke dalam loyang. Biarkan sekali lagi sehingga doh kembang untuk sejam lagi.
- Bakar pada suhu biasa (suhu kek) sehingga warna roti bun nampak kekuningan di bahagian atas.
- Bila roti bun dah masak, keluarkan dari oven dan sapukan marjerin diatasnya sementara ia masih panas.
Selamat Mencuba.
from Klik Disini http://ift.tt/2dtocZs
Resepi Roti Bun Manis Yang Gebu ~ klik disini - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah