Cara-cara membuat asam pindang ikan susu Lauk
BAHAN-BAHAN ;
- 1 ekor ikan susu - dibersihkan dan di potong
- 2 batang serai - dititik
- 1 cekak pokok daun kesum
- 2 keping asam keping - boleh ditambah ikut selera sendiri
- Air secukupnya
- Garam secukup rasa
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
- 1 biji cili merah yang besar (nak tambah pun boleh)
- 2 cm kunyit hidup
- 3 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 sudu besar belacan yang dah dibakar
P/S : Selalunya asam pindang utara ni tak terlalu pedas dan semua rasa masam , pedas dan masin adalah seimbang . Bahan boleh ditambah atau dikurang kan ikut selera sendiri . Saya akan hancurkan belacan yg sudah dibakar supaya senang nak simpan dalam bekas .
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk , serai , air dan asam keping . Masak kuah sampai mendidih dn boleh di masukkan semua ikan ikan susu dan garam , kacau . Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.
Selamat mencuba uolss & Jangan lupa share. ^_^
from Klik Disini http://ift.tt/2f5jQKB
Cara-cara membuat asam pindang ikan susu Lauk - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah