-->
Selasa, 22 November 2016

Cara-cara membuat asam pindang ikan susu Lauk - Resep Maskan


Cara-cara membuat asam pindang ikan susu Lauk

BAHAN-BAHAN ;
  • 1 ekor ikan susu - dibersihkan dan di potong
  • 2 batang serai - dititik
  • 1 cekak pokok daun kesum
  • 2 keping asam keping - boleh ditambah ikut selera sendiri
  • Air secukupnya
  • Garam secukup rasa 

BAHAN DITUMBUK LUMAT :
  • 1 biji cili merah yang besar (nak tambah pun boleh)
  • 2 cm kunyit hidup
  • 3 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar belacan yang dah dibakar 

P/S : Selalunya asam pindang utara ni tak terlalu pedas dan semua rasa masam , pedas dan masin adalah seimbang .  Bahan boleh ditambah atau dikurang kan ikut selera sendiri .  Saya akan hancurkan belacan yg sudah dibakar supaya senang nak simpan dalam bekas .

CARA MEMASAK :
  • Masukkan semua bahan tumbuk dalam periuk , serai , air dan asam keping . Masak kuah sampai mendidih dn boleh di masukkan semua ikan ikan susu dan garam , kacau . Biarkan kuah memdidih dan ikan masak baru la ditutup api dapur.

Selamat mencuba uolss & Jangan lupa share. ^_^



from Klik Disini http://ift.tt/2f5jQKB
Cara-cara membuat asam pindang ikan susu Lauk - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+