-->
Jumat, 18 November 2016

Cara-Cara Membuat Kuih Talam Keladi Yang Enak - Resep Maskan


Cara-Cara Membuat Kuih Talam Keladi Yang Enak

Bahan lapisan bawah A:
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung kanji
  • 1 sudu gula
  • 2 cawan air
  • 2 cawan santan
  • 250 gram keladi - dipotong dadu dan dicelur

Bahan lapisan atas B:
  • 5 butir telur ayam
  • 1/2 cawan tepung gandum.
  • 11/4 cawan gula pasir
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 21/2 cawan santan
  • Sedikit pewarna ungu

Cara membuat kuih talam keladi
  1. Satukan bahan A ke dalam periuk dan kacau di atas api hingga sedikit liat. Tuang dalam loyang dan kukus selama 15 minit.
  2. Satukan bahan B dan kacau di atas api sehingga berwap dan tuangkan ke atas lapisan pertama dan kukus sehingga masak lebih kurang 15 minit hingga 20 minit.
  3. Setelah masak bolehlah diangkat.

Dengan 3 langkah je dah boleh siap kuih talam keladi anda. Perasakan kombinasi gula dan garam anda agar rasanya sesuai dengan lemak santan yang digunakan. Jangan terlalu manis, nanti hilang rasa lemak santan tersebut.

Selamat mencuba & Dipersilakan share.



from Klik Disini http://ift.tt/2g36QkL
Cara-Cara Membuat Kuih Talam Keladi Yang Enak - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+