-->
Sabtu, 05 November 2016

Resepi Laksa Sarawak - Resep Maskan


Resepi Laksa Sarawak

Bahan-bahan:
  • 2 sdm minyak untuk menumis
  • 1 liter air
  • 2 sdm serbuk kari
  • 1 sdt garam
  • 600 g mi kuning, celur dan toskan
  • 6 keping otak-otak, hiris nipis
  • 5 keping tahu putih, goreng, potong dadu 2 cm
  • 150 g taugeh, bersihkan, celur
  • 3 butir telur ayam, buat dadar, hiris nipis
  • 200 g dada ayam, rebus, hiris nipis

Bahan untuk dikisar:
  • 8 tangkai lada merah
  • 10 biji bawang merah
  • 1 batang serai
  • 2 cm lengkuas
  • ½ cm kunyit
  • ½ sdt belacan, goreng

Sambal, kisar:
  • 10 tangkai cili api merah
  • 3 biji bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sdm udang kering
  • ½ sdt garam
  • ½ sdt gula pasir

Pelengkap:
  • Bawang goreng
  • 1 biji limau nipis

Cara Penyediaan:
  1. Panaskan minyak, tumis bahan yang telah dikisar hingga naik bau. Tuang air, serbuk kari dan garam. Masak hingga mendidih. Tutup api.
  2. Masukkan mi, otak-otak, tahu, taugeh, telur dadar dan hirisan ayam dalam mangkuk. Tuang kuah hingga penuh. Sajikan dengan pelengkapnya.

Selamat mencuba & Dipersilakan share.

from Klik Disini http://ift.tt/2epft81
Resepi Laksa Sarawak - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+