Resepi Laksa Sarawak
Bahan-bahan:
- 2 sdm minyak untuk menumis
- 1 liter air
- 2 sdm serbuk kari
- 1 sdt garam
- 600 g mi kuning, celur dan toskan
- 6 keping otak-otak, hiris nipis
- 5 keping tahu putih, goreng, potong dadu 2 cm
- 150 g taugeh, bersihkan, celur
- 3 butir telur ayam, buat dadar, hiris nipis
- 200 g dada ayam, rebus, hiris nipis
Bahan untuk dikisar:
- 8 tangkai lada merah
- 10 biji bawang merah
- 1 batang serai
- 2 cm lengkuas
- ½ cm kunyit
- ½ sdt belacan, goreng
Sambal, kisar:
- 10 tangkai cili api merah
- 3 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 sdm udang kering
- ½ sdt garam
- ½ sdt gula pasir
Pelengkap:
- Bawang goreng
- 1 biji limau nipis
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak, tumis bahan yang telah dikisar hingga naik bau. Tuang air, serbuk kari dan garam. Masak hingga mendidih. Tutup api.
- Masukkan mi, otak-otak, tahu, taugeh, telur dadar dan hirisan ayam dalam mangkuk. Tuang kuah hingga penuh. Sajikan dengan pelengkapnya.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2epft81
Resepi Laksa Sarawak - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah