-->
Jumat, 04 November 2016

Resepi Roti Bakar Pisang Karamel - Resep Maskan


Resepi Roti Bakar Pisang Karamel

BAHAN ROTI BAKAR:

  • 8 keping roti
  • 4 sudu besar mentega
  • 4 biji telur
  • 4 sudu besar susu segar
  • 1 sudu kecil ekstrak vanila
  • 3 sudu kecil gula
  • 1 sudu keci serbuk kayu manis
  • Sedikit garam

BAHAN PISANG KARAMEL:

  • 2 biji pisang | dipotong bulat
  • 4sudu besar mentega
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil ekstrak vanila

CARA MEMASAK:

  1. Gabungkan semua bahan untuk roti bakar kecuali roti dan mentega. Pukul sehingga sebati.
  2. Cairkan sedikit mentega dalam kuali dengan api sederhana. Kemudian celupkan roti dalam bahan yang dipukul tadi. Masak roti dalam kuali.
  3. Dalam kuali lain, cairkan mentega dan masukkan gula. Pastikan api kecil dan biarkan gula mencair.
  4. Sebaik gula menjadi keperangan, masukkan ekstrak vanila dan pisang ke dalamnya. Biarkan pisang dikaramelkan.
  5. Angkat roti dan letakkan pisang karamel atas roti. Jika mahu, tuangkan sedikat sirap karamel dari pisang di atas roti.

P/S :
Sebaiknya, masaklah setiap sisi roti lebih kurang 3 minit sehingga ia menjadi keemasan dan rangup.

Selamat mencuba & Dipersilakan share.



from Klik Disini http://ift.tt/2e9qPSc
Resepi Roti Bakar Pisang Karamel - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Tags :
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+