Resepi Roti Bakar Pisang Karamel
BAHAN ROTI BAKAR:
- 8 keping roti
- 4 sudu besar mentega
- 4 biji telur
- 4 sudu besar susu segar
- 1 sudu kecil ekstrak vanila
- 3 sudu kecil gula
- 1 sudu keci serbuk kayu manis
- Sedikit garam
BAHAN PISANG KARAMEL:
- 2 biji pisang | dipotong bulat
- 4sudu besar mentega
- 2 sudu besar gula
- 1 sudu kecil ekstrak vanila
CARA MEMASAK:
- Gabungkan semua bahan untuk roti bakar kecuali roti dan mentega. Pukul sehingga sebati.
- Cairkan sedikit mentega dalam kuali dengan api sederhana. Kemudian celupkan roti dalam bahan yang dipukul tadi. Masak roti dalam kuali.
- Dalam kuali lain, cairkan mentega dan masukkan gula. Pastikan api kecil dan biarkan gula mencair.
- Sebaik gula menjadi keperangan, masukkan ekstrak vanila dan pisang ke dalamnya. Biarkan pisang dikaramelkan.
- Angkat roti dan letakkan pisang karamel atas roti. Jika mahu, tuangkan sedikat sirap karamel dari pisang di atas roti.
P/S :
Sebaiknya, masaklah setiap sisi roti lebih kurang 3 minit sehingga ia menjadi keemasan dan rangup.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2e9qPSc
Resepi Roti Bakar Pisang Karamel - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah