Cara 1
Bahan-bahan:
- 30 ekor sotong saiz sederhana
- 1 biji kelapa — dapatkan 2 cawan santan pekat
- 3 ulas bawang putih
- 1 cawan beras pulut
- 4 keping gula nira (atau 100gram gula merah)
- Pencucuk lidi secukupnya
Cara Membuatnya
- Bersihkan beras pulut dan rendam selama 20 minit. Toskan.
- Bersihkan sotong dan asingkan kepalanya.
- Masukkan beras pulut ke dalam sotong dan sematkan dengan pencucuk lidi supaya isinya tak terkeluar.
- Susun sotong yang telah disumbat ke dalam periuk dan tuang santan.
- Masukkan gula nira atau gula merah dan bawang putih.
- Masak di atas api sederhana besar sehingga beras pulut masak dan santan menjadi pekat.
- Tutup api, keluarkan dan hidang pana-panas.
Cara 2
Bahan-bahan:
- 600 gm sotong
- 500 ml air
- 4 biji telur
- 2 biji bawang besar, dicincang halus
- 1 tangkai cili hijau, buang biji dan cincang halus
- 1 tangkai cili merah, buang biji dan cincang halus
- 1 bawang besar, dihiris bulat-bulat
- 4 sudu makan rempah kari ikan
- 2 sudu makan cili kisar
- 1 sudu makan kicap pekat
- 1 sudu teh gula
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
- 100 ml minyak masak
- Lidi pencucuk secukupnya
- Garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
- Pukul telur, separuh bawang, cili hijau, cili merah dan garam sehingga rata.
- Panaskan satu sudu makan minyak. Masukkan telur dan kacau hingga hancur. Angkat dan sejukkan.
- Sumbatkan telur ke dalam sotong. Sematkan kepalanya dengan lidi. Ketepikan.
- Seterusnya, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan baki bawang dan cili hingga naik bau.
- Masukkan rempah kari dan cili kisar. Bila garing, masukkan air. Bila kuah hampr pekat, campurkan kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula.
- Akhir sekali, masukkan pula sotong sumbat. Kacau sekali-sekala hingga sotong masak dan kuahnya pekat. Bubuh bawang besar yang dihiris bulat. Kacau hingga layu. Tutupkan api.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2fimqIJ
Resepi Sotong Sumbat. - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah