Resepi Sup Bebola Ikan
Bahan-bahan:
- 300 gm ikan tenggiri
- 1 sudu teh tepung ubi
- 1 ½ sudu the garam
- 150 gm sawi
- 10 jalur so hoon
- 1 sudu teh jeruk kobis
- 4 sudu makan minyak masak
- 2 ulas bawang putih — cincang
- 5 cm halia — hiris
- 1 sudu makan kicap
- Serbuk lada sulah secukup rasa
Cara Penyediaan:
- Siang ikan dan bersihkan. Ambil daging ikan sahaja dengan memotongnya secara melintang pada kedua-dua belah bahagian. Cincang daging ikan dengan pisau tajam.
- Tambahkan tepung ubi, garam dan 4-5 sudu air pada daging ikan. Ramas hingga membentuk paste lembut yang melekit.
- Basahkan tangan dan bentukkan paste menjadi bebola ikan. Celup setiap bebola di dalam air garam dan letakkan di atas pinggan. Ketepikan.
- Basuh sawi dan potong 5 cm panjang. Basuh jeruk kobis dan rendam so hoon. Ketepikan.
- Panaskan minyak, goreng bawang putih hingga menjadi warna coklat keemasan. Angkat dan ketepikan.
- Untuk buat sup, panaskan sedikit minya, goreng halia hingga menjadi warna coklat cair, dan masukkan lebihan kulit dan tulang ikan. Goreng selama 2 minit. Masukkan 4 cawan air dan ½ sudu teh garam. Renehkan selama ½ jam.
- Tapis kuah sup ke dalam periuk lain. Panaskan. Masukkan bebola ikan yang telah dibuat tadi.
- Setelah mendidih, masukkan sawi, so hoon dan jeruk kobis. Biarkan mendidih seklai lagi.
- Tutup api, masukkan kicap, garam dan lada sulah secukup rasa.
- Hidangkan panas-panas dan taburkan bawang putih goreng yang disediakan awal tadi.
Selamat mencuba & Dipersilakan share.
from Klik Disini http://ift.tt/2eAolsp
Resepi Sup Bebola Ikan - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah