Tapi saya sebenarnya dah bertahun juga tidak memasak Kailan seperti ini, malahan lama juga tidak membeli sayur kailan pun. Maklumlah budak budak bukan suka makan sayur sayur apalagi Kailan yang pahit. Jadi untuk menarik minat mereka, diletakkan sedikit udang gitu.
OK lah kita layan dulu resepinya. Cubalah, saya suka sangat sayur masak lemak putih yang dimasak sebegini. Lebih lebih lagi digandingkan dengan ikan masin atau ikan kering.
Masak Lemak Kailan Dengan Udang
Bahan bahan:
- Kailan - potong kecil kecil
- Udang - buang kulit
- 3 ulas bawang merah - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 1 cili merah - hiris
- 1 pek santan
- Garam
- Gula
- Minyak masak
Panaskan minyak dan tumis bawang yang dihiris sehingga kekuningan. Masukkan udang dan goreng seketika.
Masukkan santan dan dikacau rata. Masukkan batang kailan dahulu sebelum memasukkan daun kailan.
Akhir sekali, masukkan cili merah yang dihiris, garam dan sedikit gula.
Angkat dan bolehlah dihidangkan dengan nasi putih yang panas panas.