RESEPI ASAM LAKSA
Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
{+}2 liter air
{+}1 kg ikan kembung
{+}100 gm asam keping
{+}100 gm lengkuas | dititik
{+}100 gm daun kesum
{+}1 kuntum bunga kantan | dipotong
{+}2 sudu teh pes udang
{+}2 sudu teh serbuk perasa
{+}1 kg laksa – Direndam dan Direbus
Bahan-bahan untuk Hiasan ialah:-
{+}6 tangkai daun pudina
{+}1/2 biji nanas | dihiris
{+}2 biji cili merah | dihiris
{+}1 biji timun | dihiris
{+}1 labu bawang besar | dihiris
{+}1 sudu teh petis udang
{+}Sedikit hirisan bunga kantan
Cara-cara untuk Memasaknya ialah:-
1. {+}Didihkan air dan rebus ikan kembung sehingga masak.
2. {+}Asingkan ikan dan buangkan tulangnya. Siat-siatkan dagingnya.
3. {+}Tapis air rebusan ikan dan masukkan isi ikan, asam keping, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.
4. {+}Kemudian masukkan pes udang, serbuk perasa dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
5. {+}Sedia untuk dihidang bersama bahan hiasan dan laksa. Boleh juga diganti dengan bihun.
RESEPI ASAM LAKSA YANG SEDAP - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah