Bahan-Bahan Yang perlu anda sediakan ialah:-
(~)300g atau 2 ketul dada ayam, potong kiub
(~)5 biji cili kering, dipotong dua
(~)2 inci halia muda, hiris nipis
(~)3 ulas bawang putih, hiris nipis
(~)1/2 biji capsicum hijau, dipotong sederhana kecil
(~)1/3 biji karot, hiris nipis
(~)1/2 biji bawang besar holand, potong dadu
(~)2 sudu besar kacang tanah, yang dipangang atau goreng tanpa minyak
(~)sedikit daun bawang
(~)2 sudu minyak masak
Bahan-bahan untuk Perapan:–
(~)1 sudu besar minyak bijan
(~)2 sudu besar tepung jagung
(~)2 sudu besar kicap cair
Bahan-bahan untuk sos:-
(~)1 sudu besar kicap pekat berkaramel
(~)1 sudu besar tepung jagung
(~)1 sudu besar kicap cair
(~)1 sudu teh gula
(~)3 sudu besar air
Cara-cara untuk Memasaknya ialah:-
1. (~)Perap ayam dengan bahan perapan selama 30 minit.
2. (~)Goreng ayam dalam minyak panas (deep fried) dan kacau sehingga ayam hampir masak. Angkat dan asingkan.
3. (~)Keluarkan lebihan minyak, biarkan anggaran 2 sudu minyak dalam kuali. Tumis bawang putih, halia dan cili kering sehingga naik bau.
4. (~)Masukkan ayam, capsicum hijau, karot, dan kacang tanah. Kacau selama 1 minit dan masukkan bancuhan sos. Kacau sebati dan masukkan bawang holland beserta sedikit air supaya sedikit berkuah.
5. (~)Kacau lagi selama 1-2 minit di atas api yang besar. Angkat dan hiaskan dengan daun bawang.
Tip Penting:-
(~)Jangan goreng ayam terlalu lama kerana ayam akan menjadi keras.
RESEPI AYAM KUNG PAO POWERR - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah