-->
Selasa, 19 Januari 2016

Resepi Chicken Chop Yang Rangup dan Sedap

Resepi Chicken Chop Yang Rangup dan Sedap

Chicken Chop

Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

Bahan-bahan Perap –

{~}2 keping paha ayam debone ( Dibuang tulang )
{~}2 sudu kecil serbuk/pati ayam
{~}1 sudu kecil serbuk lada putih
{~}1 sudu kecil serbuk lada hitam
{~}1 sudu besar jus lemon

Bahan-bahan Salutan –

{~}1 biji telur – di pukul
{~}1/2 cawan tepung jagung
{~}1/2 cawan breadcrumbs

Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-

1. {~}Gaul ayam bersama bahan-bahan perap hingga rata. Perap selama 4 jam di
dalam peti sejuk.

2. {~}Salut ayam dengan tepung jagung hingga rata. Celupkan kedalam telur dan
salut rata dengan breadcrumbs.

3. {~}Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.

Sos lada hitam –

1. {~}Ambil lebihan bahan perapan tadi dan masukkan dalam periuk kemudian campur dengan 1/2 cawan air dan masak hingga mendidih.

2. {~}Sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam, gula dan lada sulah, dan masukkan bancuhan tepung katakuriko ( tepung kentang) boleh juga di ganti dengan tepung jagung, untuk pekatkannya.

3. {~}Kalau ada minyak bijan masukkan 1 sudu kecil, sos lada hitam akan lebih sedap dan wangi.

Bahan-bahan Sampingan:–

1. {~}Kentang Goreng atau kentang putar.

2. {~}Sayuran Tomato, daun salad, jagung, broccoli dan lobak merah.


RESEPI CHICKEN CHOP YANG RANGUP DAN SEDAP - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+