Kek Coklat Puding Karamel
Bahan karamel
- 4 sudu makan gula
Bahan puding
- 4 biji telur
- 1 tin susu cair
- 2 sudu makn gula kastor
- 2 sudu makan susu pekat manis
- 1 sudu makan tepung kastad
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan kek coklat moist munirah baharum
C&P: Coretan Dari Dapur
Bahan A
- 1 cawan gula pasir - akak letak 3/4 cawan aje [ aku letak 2/3 cawan ]
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan minyak masak - akak guna minyak jagung mazola [ aku letak minyak jagung jugak ]
- 1 sudu kecil serbuk nescafe - yg ni akak tambah [ aku tak letak ]
Semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Rehatkan sekejap bila dah sebati
Bahan B
- 3/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
- 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
Semua bahan di atas diayak
Bahan C
- 4 biji telur - diblender
Cara-Cara Kek Coklat Puding Karamel
Buat karamel dalam loyang 8x8. Gerakkan loyang supaya karamel sekata pada setiap permukaan. Biar keras dan ketepikan.
Untuk puding, campur semua bahan dan kacau dengan perlahan. Jangan sampai berbuih. Kemudian tapis ke dalam adunan karamel tadi. Bakar secara '' water bath '' selama 20-25 minit atau sehingga puding beku pada suhu 150c.
Sementara puding masak, buat adunan kek.
Satukan bahan B dan bahan C ke dlm bahan A secara berselang seli dan gaul dgn senduk aje.
Bila dah sebati, tapis adunan kek atas adunan puding yang dah beku tadi. Sambumg masak selama 1 jam 20 minit atau sehingga kek masak pada suhu 150c. Guna cara ''water bath'' juga untuk masak kek coklat tu.
Puding tu ada lubang sarang semut...
Huhuhuuuu....
Baca juga : Resep Roti Sois Yang Empuk dan Lembut Meski Tanpa Telur