Kerabu Daging
Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
(^)300 gram daging batang
(^)1 biji timun saiz kecil
(^)5 biji bawang merah, hiris
(^)2 kuntum bunga kantan, hiris halus
(^)1 batang serai, ambil bahagian putih, hiris halus
(^)5 biji cili padi, hiris halus
(^)2 helai daun limau purut muda, hiris halus
(^)4 camca besar pati santan
(^)5 -6 biji limau kasturi, perah jusnya
(^)Gula secukup rasa
(^)Sos ikan secukupnya
Bahan-bahan untuk Tumbuk Halus:–
(^)2 biji cili merah
(^)4 biji cili padi
(^)1 inci belacan, dibakar
Cara-cara utnuk Memasak ialah:-
1. (^)Daging direbus bersama sedikit garam hingga lembut, sejukkan dan potong kecil, isi dalam bekas.
2. (^)Timun dibelah 4, buang empulur dan hiris serong nipis setiap belahan. Ketepikan.
3. (^)Dalam satu bekas besar, satukan daging, timun dan semua bahan-bahan diatas kecuali jus limau kasturi, garam dan gula serta santan. Gaul semua hingga rata, masukkan santan dan gaul lagi.
4. (^)Tambah sos ikan dan gula secukup rasa serta jus limau kasturi, ikut tahap masam mana yang anda suka. Biar sekejap dan hidangkan.
RESEPI KERABU DAGING YANG ENAK - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah