Resipi Kerabu Perut dengan Taugeh
Ramuan:
- 300g perut lembu
- 150g taugeh, dimasak
- 1 bawang merah kecil, dibelah dan hiris nipis
- 2 sudu besar kelapa parut yang telah dipanggang dan dikisar
Untuk sos cili:
- 3 cili besar (60g), dihiris
- 8g belacan
- 1 sudu teh gula
- ½ sudu teh garam
- 2 sudu besar jus limau
Cara - Cara
1. Letakkan perut lembu di dalam kuali dengan air bergaram dan biarkan mereneh perlahan-lahan selama 1 jam. Biarkan sejuk dan potong perut menjadi hirisan nipis. Letakkan dalam mangkuk dan campur dengan taugeh dan bawang. Tutupkan dan letakkan dalam peti sejuk.
2. Untuk membuat sos, campurkan cili, belacan, gula, garam dan jus limau ke dalam pengisar elektrik dan kisar sehingga menjadi campuran halus. Letakkan ke dalam mangkuk dengan perut lembu dan campurkan sehingga sebati. Tambahkan rasa jika perlu, dan letakkan kelapa parut sebelum dihidangkan.