-->
Senin, 18 Januari 2016

RESEPI MEE REBUS SINGAPURA YANG SANGAT SEDAP EKK

RESEPI MEE REBUS SINGAPURA YANG SANGAT SEDAP EKK

MEE REBUS SINGAPURA

Bahan-Bahan Yang perlu anda sediakan ialah:-

Bahan-bahan untuk di Kisar/Rempah:–

{_}3 batang serai
{_}1 inci lengkuas
{_}4 biji bawang besar
{_}5 ulas bawang putih
{_}2 inci halia
{_}1-2 sudu besar cili kisar
{_}1 tbs serbuk jintan halus
{_}1 tbs serbuk jintan kasar
{_}1 tbs serbuk ketumbar
{_}1 tbs serbuk kunyit
{_}1 mangkuk kecil udang udang kering dikisar
{_}5 tbs taucu – blend
{_}1 mangkuk kecil kacang tanah – goreng dan dikisar halus
{_}1 biji keledek – rebus dikisar
{_}Garam dan gula
{_}2 tbs tepung beras
{_}Daging – rebus

Bahan-bahan untuk Sampingan:–

{_}Taugeh
{_}Telur rebus
{_}Daun bawang dan daun sup
{_}Bawang goreng
{_}Lada Hijau/Merah
{_}Tauhu – goreng
{_}1 kilo mee kuning – celur dan toskan
{_}dan potong dadu
{_}Limau
{_}Isi daging rebus

Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-

1. {_}Campur kesemua bahan-bahan rempah (jintan halus, jintan kasar, ketumbar, cili serbuk , kunyit) bersama air.

2. {_}Tumis bahan dikisar (serai, lengkuas, bawang besar, bawang putih, halia) sehingga naik bau.

3. {_}Masukkan rempah dalam periuk dan goreng sehingga pecah minyak.

4. {_}Masukkan pula bahan kisar seperti udang geragau, kacang, keledek dan tauchu. Kacau hingga sebati selama 5 minit.

5. {_}Masukkan garam dan gula. Masukkan air ke paras yang diingini (Boleh guna air rebusan daging dan kulit udang)

6. {_}Bila kuah dan mendidih, masukkan tepung beras untuk pekatkan kuah. Kuah hendaklah pekat dan agak manis sikit.

7. {_}Hidangkan mee dengan kuah dan juga bahan-bahan sampingan lain.


RESEPI MEE REBUS SINGAPURA YANG SANGAT SEDAP EKK - Resep Masakan, Resep Kue Kering, Resep Kue Basah

Baca Juga Resep Lainnya di Bawah Ini:

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+